Σχετικά με εμάς
09.05.2022
Το καινοτόμο σύστημα ιχνηλάτησης για πιο ασφαλή τρόφιμα με υψηλότερη αξία για τον καταναλωτή
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Η Track4Value εισάγει την έννοια της ιχνηλάτησης (tracking) τροφίμων και πρώτων υλών, βοηθώντας τον καταναλωτή να γνωρίζει τι ακριβώς καταναλώνει

Η επιχειρηματική ιδέα «Τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων», ή αλλιώς Track4Value, χρησιμοποιεί τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των τροφίμων αλλά και των πρώτων υλών, στοχεύοντας στη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή.

Η ομάδα της Track4Value, παρουσιάζοντας την ιδέα της, κατάφερε να είναι ανάμεσα στους μεγάλους νικητές στην κατηγορία Ideas του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge, ο οποίος υλοποιήθηκε για 3η φορά από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η Αναστασία Κρητικού και η Σοφία Δρακοπούλου είναι Υποψήφιοι Διδάκτορες στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ και ειδικεύονται στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τροφίμων. Μαζί με τον Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ και επιβλέποντα καθηγητή του διδακτορικού τους, καθώς και με τον Ιωάννη Δούκα, Οικονομολόγο και Επίκουρο Καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής στο ΕΚΠΑ, συμπληρώνουν την ομάδα της Track4Value.

H Σοφία Δρακοπούλου αναφέρει πως η ιδέα για τη δημιουργία της Track4Value γεννήθηκε μέσα από ερωτήματα που έχουν κληθεί να απαντήσουν ερευνητικά για τη βιομηχανία τροφίμων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχουν έντονες ανάγκες ιχνηλάτησης, τόσο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όσο και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντίστοιχα, στα οποία εκείνη και η Αναστασία Κρητικού εκπονούν το διδακτορικό τους.

Από την ιδέα στην πράξη:

«Ως ερευνητική ομάδα του Εργαστήριου Αναλυτικής Χημείας, συνεργαζόμαστε στενά με τη βιομηχανία τροφίμων, παρέχοντας υπηρεσίες στα πλαίσια της έρευνάς μας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητάς τους και την ανάδειξη των μοναδικών διατροφικών χαρακτηριστικών τους», αναφέρει η Αναστασία. «Παρατηρούμε έντονα πως τα τελευταία χρόνια καλούμαστε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ζητήματα αυθεντικότητας τροφίμων αλλά και ανίχνευσης πιθανής νοθείας. Έτσι, η ιδέα της Track4Value προέκυψε στα πλαίσια της προσπάθειας μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων, να μπορέσουμε να τις καλύψουμε αλλά και να ενισχύσουμε τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα», προσθέτει.

Η ιδέα της ομάδας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ψηφιακής καταγραφής πληροφοριών που είναι κρίσιμες, τόσο για την παραγωγή, όσο και για την μεταφορά, την παραλαβή αλλά και την επεξεργασία των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση των τελικών προϊόντων. Μέσω της ψηφιακής αυτής καταγραφής θα δίνεται η δυνατότητα πιστοποίησης της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος ενώ παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα της πλήρους ιχνηλασιμότητας, κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τις βιομηχανίες τροφίμων.


Track4Value ή αλλιώς ο δρόμος προς την αξία

Η Αναστασία αναφέρει πως, «Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία έχει ως βασικό εργαλείο μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται όλα τα κρίσιμα δεδομένα τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαδικασία ιχνηλάτησης των προϊόντων και των πρώτων υλών. Όλες οι πληροφορίες των παραγωγών και των πιστοποιήσεων που φέρουν καταγράφονται και αποθηκεύονται και διατίθενται πλέον στον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γνωρίζει από που έχει προέλθει το προϊόν του και να αξιολογεί το προς κατανάλωση προΐόν».

Η επιχειρηματική ιδέα έχει όμως ως στόχο και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου, αλλά και τη στήριξη των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας και υψηλής εξαγωγικής δραστηριότητας (όπως η φέτα ΠΟΠ και το ελαιόλαδο). Εναρμονισμένη πλήρως με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.

Η συμμετοχή στο «Trophy-Τροφή Challenge»:

Η Σοφία Δρακοπούλου, χαρακτηρίζει τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «Trophy-Τροφή Challenge» ως το πρώτο επιχειρηματικό βήμα της ομάδας. «Ο διαγωνισμός πυροδότησε τις ενέργειές μας. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ανάγκες στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία την οποία αρπάξαμε στιγμιαία για να μπορέσει η ιδέα μας να λάβει πρακτική εφαρμογή», αναφέρει η Αναστασία Κρητικού χαρακτηριστικά.

«Κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε σε νέες απαιτήσεις, όπως τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου, και καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με μέντορες οι οποίοι μας παρείχαν χρήσιμες συμβουλές και μας κατεύθυναν καθ΄ όλη τη διάρκεια. Ήταν πολύ σημαντικό ότι είχαμε δίπλα μας ανθρώπους που μετέφεραν τις εμπειρίες τους αλλά και το πάθος που έχουν για αυτό που κάνουν», προσθέτει η Σοφία.


Στοχεύοντας σε πιο ασφαλή τρόφιμα υψηλότερης αγροδιατροφικής αξίας για τον καταναλωτή.

Η Track4Value αποτελεί μια καινοτομία που αναδεικνύει τον κλάδο των agrologistics και μπορεί να βοηθήσει τον αγροδιατροφικό τομέα και κατ’ επέκταση και την οικονομία της χώρας. Όπως άλλωστε αναφέρει και η Αναστασία, «Στόχος μας είναι η Track4Value να αποτελέσει ένα αδιάσειστο γεφυρωτικό σύνδεσμο μεταξύ της πολυετούς έρευνας της ομάδας μας με τον αγροδιατροφικό τομέα, εισάγοντας την Ευρωπαϊκή αγροδιατροφική κουλτούρα στα ελληνικά δεδομένα για την ενίσχυσή του».

Η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία κατοχύρωσης της ιδέας ως τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει εκκινήσει και τις διαδικασίες για την κατοχύρωση της αντίστοιχης πατέντας. Παράλληλα, μέσα από την άμεση επαφή που έχουν με τη βιομηχανία τροφίμων, φαίνεται πως έχουν ήδη συνεργάτες οι οποίοι θα υπάρξουν δυνητικοί πελάτες της υπηρεσίας.

Κλείνοντας, η Αναστασία Κρητικού τονίζει τη σημασία της διασύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με τον χώρο της αγοράς. «Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη αυτή η σύνδεση της έρευνας με τον επιχειρηματικό κόσμο και τη βιομηχανία τροφίμων. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να είμαστε υποστηρικτές αυτής της ενέργειας, κάνοντας την απαραίτητη εφαρμοσμένη έρευνα η οποία θα οδηγήσει σε πιο ασφαλή τρόφιμα υψηλότερης αγροδιατροφικής αξίας για τον καταναλωτή».

to-kainotomo-systhma-ixnhlathshs-gia-pio-asfalh-trofima-me-ypshloterh-aksia-gia-ton-katanaloth