Σχετικά με εμάς
16.10.2020
Το τέλειο ταίριασμα
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργά για τη Νέα Γενιά



Regeneration Academy for Food Innovation – Συζήτηση με τον Δημήτρη Φίρμπα, ωφελούμενο του προγράμματος

Μιλώντας με τον Δημήτρη Φίρμπα, ωφελούμενο του Regeneration Academy for Food Innovation που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το πρώτο που βλέπει κάποιος είναι πως πραγματικά αγαπάει αυτό το οποίο κάνει.

Ο Δημήτρης είναι 26 χρονών και κατάγεται από την Ξάνθη. Η οικογένεια του έχει 50 στρέμματα στην περιοχή της Ξάνθης και έτσι, ο Δημήτρης ασχολούταν με αυτά από μικρός. «Θυμάμαι πως μαζί με τους γονείς μου ξεκίνησα από νωρίς και ασχολούμουν με τα πάντα». Σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο και τελικά αποφάσισα να διαλέξω έναν κλάδο με τον οποίο είχα επαφή και εξοικείωση».

Και αυτό και έκανε, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Έτσι, πήρε το πτυχίο του πάνω στη Διαχείριση Αγροπεριβαλλοντικών συστημάτων από το Perrotis College, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής,  με εξειδίκευση στη Γεωργία Ακριβείας ενώ αυτή τη στιγμή, ξεκινάει το master του στο πρόγραμμα Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση του ιδίου πανεπιστημίου.

«Η γεωργία ακριβείας έχει αρχίσει και ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια στα μάτια του Έλληνα αγρότη, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό», μου λέει ο Δημήτρης. Όμως τι είναι αλήθεια η γεωργία ακριβείας; Ο Δημήτρης μου εξηγεί πως ουσιαστικά, η γεωργία ακριβείας έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση των εισροών ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή. «Χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα drones και συστήματα GPS, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ακριβείς και να λειτουργήσουμε στοχευμένα ώστε να μην σπαταλά ο αγρότης χρόνο αλλά και χρήμα».

Μόλις πήρε το πτυχίο του, Ο Δημήτρης πήγε για περίπου 2 χρόνια στην Αμερική, μετά την προτροπή του καθηγητή του στο Perrotis College, κύριου Κωνσταντίνου Ρότσιου. Εκεί, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση πάνω σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε ένα φυτώριο στη Μασαχουσέτη, όπου και πέρασε 14 μήνες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρακτική του αυτή ως μοναδική εμπειρία. Στη συνέχεια, παρακολούθησε για 6 μήνες μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου και ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα, απέκτησα ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία», μου λέει ο Δημήτρης.

Μετά την επιστροφή του το 2017 από την Αμερική, Ο Δημήτρης ξεκίνησε την αναζήτηση απασχόλησης στην Ελλάδα και παράλληλα, ξεκίνησε να ασχολείται περισσότερο εντατικά με τα οικογενειακά χωράφια.


Συμμετέχονταςστο Regeneration Academy for Food Innovation

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, ο Δημήτρης ανακάλυψε μέσω αναζήτησης στην ιστοσελίδα του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το πρόγραμμα Regeneration Academy for Food Innovation. Ήταν αμέσως κάτι που του τράβηξε την προσοχή και αποφάσισε να συμμετέχει.

Άλλωστε, η συμμετοχή του στο Regeneration Academy for Food Innovation, θα σήμαινε και την επιστροφή του στην Θεσσαλονίκη, την οποία αγαπάει πολύ, άρα δεν θα έχανε με τίποτα αυτή την ευκαιρία, όπως μου λέει αστειευόμενος.

«Συμμετέχοντας στο Regeneration Academy, γνώρισα άτομα από τον κλάδο του αγροδιατροφικού τομέα που ενδεχομένως θα έκανα πολλά χρόνια να τα συναντήσω, διότι οι περισσότεροι ήταν ήδη junior στελέχη σε επιχειρήσεις, και είχαν αρκετή εμπειρία», μου λέει ο Δημήτρης και προσθέτει «με την επαφή που είχαμε μπόρεσα να κατατοπιστώ λίγο στην ελληνική πραγματικότητα και να αποκομίσω γνώσεις, καθώς μέχρι τότε δεν είχα εργασθεί στην Ελλάδα».

Μου αναφέρει πως τα σεμινάρια ήταν άκρως κατατοπιστικά κατά τη γνώμη του αλλά και βοηθητικά στο να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, με επαγγελματίες από όλο το φάσμα του κλάδου.  «Παρόλο που η πλειοψηφία των μαθημάτων έγιναν online λόγω του κορωνοϊού, η ποιότητα τους ήταν η ίδια», προσθέτει.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες στο Regeneration Academy for Food Innovation έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μεγάλες εταιρείες του αγροδιατροφικού κλάδου. Το πρόγραμμα επέλεγε με ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι ωφελούμενοι, και στην περίπτωση του Δημήτρη, σίγουρα η επιλογή ήταν 100% σωστή. «Στάθηκα τυχερός γιατί στην πρώτη συνέντευξη που διοργανώθηκε από τη Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, ο δεύτερος interviewer ήταν ο Υπεύθυνος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, οπότε έγινε από νωρίς μια πρώτη επαφή, η οποία ευοδώθηκε αρκετά σύντομα», μου αναφέρει ο Δημήτρης.

Από εκείνη τη στιγμή στις αρχές Μαΐου, όπου και έγινε η συνέντευξη για την πρόσληψη του, κατάλαβε πως οι στόχοι του είναι κοινοί με αυτούς της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, ή όπως είναι ευρέως γνωστή «ΒΕΡΓΙΝΑ». 2 εβδομάδες μετά τη συνέντευξη, στα τέλη Μαΐου, ο Δημήτρης προσλήφθηκε στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.

Όπως μου λέει με ενθουσιασμό, «Τα πιστεύω μου ταιριάζουν απόλυτα με την φιλοσοφία, τις αξίες και το όραμα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, που πρώτη εφάρμοσε η ΖΜΘ στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε έμπρακτα πάρα πολλούς αγρότες, ενδυναμώνοντας την τοπική και εθνική οικονομία».

Και προσθέτει πως «στόχος μας είναι η συστηματική υποστήριξη των αγροτών και η συνεχής παρακολούθηση του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων, επιλέγοντας προσεκτικά τις κατάλληλες ποικιλίες κριθαριού για κάθε περιοχή ξεχωριστά.  Άρα, ουσιαστικά δρούμε σαν γεωργικοί σύμβουλοι και με την τεχνογνωσία μας καθοδηγούμε τον παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια της γεωργικής περιόδου, ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη αλλά και την καλύτερη δυνατή τιμή για τα κριθάρια τους».

 

Regeneration Academy for Food Innovation – συνδέοντας τους νέους επαγγελματίες με εταιρείες

Ο Δημήτρης μου είπε πως νιώθει ότι το Regeneration Academy for Food Innovation του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά λειτούργησε καταλυτικά στην επαγγελματική του εξέλιξη. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα μου είχε δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να εργάζομαι σε μια εταιρεία όπως η ΒΕΡΓΙΝΑ». Μου ανέφερε ακόμη πως θεωρεί ότι και να είχε βρει κάποια εργασία πάνω στο αντικείμενο του, δύσκολα θα μπορούσε να είναι κάτι που να του προσφέρει μεταξύ άλλων και προσωπική πλήρωση, κάτι το οποίο το έχει καταφέρει, μέσα από την απασχόληση του στη ΒΕΡΓΙΝΑ.

Για εκείνον είναι πολύ σημαντικό ότι το Regeneration Academy for Food Innovation και η Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά φέρνουν σε επαφή νέους με εταιρείες. «Οι εταιρείες πλέον ξέρουν τι ζητάνε όμως οι νέοι δεν ξέρουν πως να το προσφέρουν, οπότε το Regeneration Academy τους βοηθάει μεταξύ άλλων να ανακαλύψουν τις δεξιότητες τους και να τις προωθήσουν σωστά», αναφέρει.

«Μέσα από όλο αυτό το ταξίδι αλλά και μέσα από την συνεργασία μου με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, έχω πάρει εμπειρία, όχι μόνο σαν γεωπόνος αλλά και σαν άνθρωπος», μου λέει περήφανα κλείνοντας τη συζήτησή μας ο Δημήτρης.

to-teleio-tairiasma