Σχετικά με εμάς
19.03.2024
Grizo & Prasino: Βιολογικά βότανα από την καρδιά της Κομοτηνής
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την Αγγελική Δράκου και τον Κώστα Παπάζογλου από την Grizo & Prasino

Η ιστορία της Αγγελικής και του Κώστα, του ζευγαριού που καλλιεργεί βιολογικά βότανα στην Κομοτηνή ξεκινά το 2012, όταν ίδρυσαν την εταιρεία τους, την οποία τότε αποκαλούσαν Δρόγη, ως παράλληλη δραστηριότητα.

Ο Κώστας είχε εργαστεί ως γεωπόνος-σύμβουλος βιολογικής καλλιέργειας, ενώ η Αγγελική ήταν δικηγόρος. Όμως, μια προσωπική υγειονομική πρόκληση που αντιμετώπισε η Αγγελική την έκανε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της και να επικεντρωθεί περισσότερο στην επιχείρηση. Αυτή η εμπειρία την οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη δικηγορία και να επικεντρωθεί πλήρως στη βιολογική καλλιέργεια.

Το ζευγάρι αγαπά τη φύση και τα βότανα που καλλιεργεί. Η ζωντάνια και η αφοσίωσή τους φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησής τους. Μέσα από αυτήν την ιστορία, διακρίνεται η δύναμη της αγάπης και της αφοσίωσης στο να ακολουθήσει κανείς τα όνειρά του και να δημιουργήσει μια ζωή που αντανακλά τις πραγματικές του αξίες.

Από την ιδέα στην πράξη:

Το 2017, άλλαξαν το όνομα της επιχείρησής τους σε Grizo & Prasino. Αυτό το όνομα αποτελεί τον αντίκτυπο της ίδιας της ζωής τους και της φιλοσοφίας τους. Είναι ένα όνομα που αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα των αλλαγών των εποχών, καθώς και την αντικειμενικότητα στο να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες για βελτίωση. Η Αγγελική άλλωστε τονίζει ότι δεν επιδιώκουν την τελειότητα, αλλά αντίθετα αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και προσπαθούν να βελτιωθούν διαρκώς.

Τα βιολογικά βότανά τους καλλιεργούνται έξω από την Κομοτηνή, σε έξι στρέμματα στην περιοχή του Ασωμάτου. Η καλλιέργεια των βοτάνων γίνεται με προσωπική φροντίδα, τα φύλλα μαζεύονται με το χέρι, όπως και τα φρούτα που χρησιμοποιούν στα μείγματα, κυδώνια, μήλα, εσπεριδοειδή, τα οποία κόβονται με το χέρι.

«Από το 2017 αναμειγνύουμε 16 διαφορετικά είδη και συσκευάζουμε από αυτά μόνο ολόκληρα φύλλα και άνθη, ενώ εμφιαλώνουμε τη γεύση και τα αρώματα της θρακιώτικης γης σε όμορφα μπουκαλάκια των 250ml», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Τόσο η Αγγελική όσο και ο Κώστας, θεώρησαν πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη – Farmers of the Future» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», θα ήταν ένα βήμα το οποίο θα βοηθούσε την επιχείρηση τους να εξελιχθεί αλλά και να ανοίξει τους ορίζοντές της σε νέα προϊόντα και τεχνικές.

Η Αγγελική αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροανέλιξη του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά διορθώνουμε τα λάθη μας, βελτιώνουμε τα προϊόντα μας και επανακαθορίζουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους ώστε να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής που επιθυμούμε για εμάς και για όλους όσους πίνουν grizo & prasinoprasino.»

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα

Το ζευγάρι έχει πλουτίσει τη γκάμα του σε μείγματα ενώ παράλληλα έχει φτιάξει θεματικά κουτιά με μικρές συλλογές και sampler kits (δοκιμής). Επίσης, στόχος τους είναι να επενδύσουν στο κομμάτι του αγροτουρισμού, μέσω του Open Farms, το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση στο χωράφι, γευσιγνωσία, μάζεμα καλέντουλας με τους επισκέπτες και σπορείο.

Στα επόμενά τους βήματα είναι η δημιουργία σιροπιών από βότανα όπως βαλεριάνα ή αχιλλέα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε από επαγγελματίες σε εστιατόρια και μπαρ είτε στο σπίτι για την Παρασκευή φαγητών και γλυκών.

grizo-prasino-biologika-botana-apo-thn-kardia-ths-komothnhs