Σχετικά με εμάς
04.11.2021
Μια κτηνοτρόφος με δύναμη ψυχής
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την Κυριακή Αϊβάζη, κτηνοτρόφο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καρδίτσας

Η Κυριακή Αϊβάζη είναι κτηνοτρόφος και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καρδίτσας. Τον Σεπτέμβρη του 2020, ο μεσογειακός κυκλώνα Ιανός πέρασε από την Καρδίτσα αφανίζοντας περισσότερα από 13.000 ζώα και καταστρέφοντας νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανάμεσα τους και η Κυριακή, έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους αλλά και την περιουσία τους.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» λίγες μέρες μετά την καταστροφή, κινητοποιήθηκαν άμεσα και έτσι, μέσω της σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ μπόρεσαν να δοθούν στους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά 700 ζώα αλλά και 63 τόνοι ζωοτροφής, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων για τρεις μήνες.

Αγάπη για την κτηνοτροφία

Η Κυριακή διαθέτει τη δική της αιγοπροβατοτροφική μονάδα, στην οποία εργάζεται μόνη της με τη βοήθεια του συζύγου της, στον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Ερχόμενη από την Αθήνα απ΄ όπου και κατάγεται, γνώρισε τον σύζυγό της και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, την Καρδίτσα. Εδώ και περίπου 10 χρόνια έχει αφοσιωθεί στην ενασχόλησή της ως επαγγελματίας αγρότισσα, με τη βοήθεια του συζύγου της, ο οποίος έχει οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία. Τόσο το γάλα, όσο και ορισμένα ζώα που εκτρέφουν, τα δίνουν προς εκμετάλλευση στον συνεταιρισμό της περιοχής με τον οποίο και συνεργάζονται.

Για την Κυριακή η δουλειά της είναι συνώνυμο της ευτυχίας αλλά και των μεγάλων συγκινήσεων. Όπως λέει κι η ίδια «Αγαπάω τη δουλειά μου γιατί πρωτίστως τρέφω μεγάλη αγάπη για τα ζώα, θέλω να τα βλέπω να είναι καλά, να μεγαλώνουν με αγάπη, υγεία και φροντίδα και έτσι, να μπορούμε να παράγουμε και τα καλύτερα προϊόντα, με ποιότητα. Η δουλειά αυτή με φέρνει σε επαφή με τη φύση και με έναν τρόπο ζωής που προσφέρει μεγαλύτερη γαλήνη και ηρεμία».

Βιώνοντας τον κυκλώνα Ιανό

«Ευτυχώς βρέθηκε ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ο οποίος κινητοποιήθηκε αμέσως και μας έδωσαν πίσω σε μεγάλο αριθμό τα ζώα τα οποία χάσαμε σε αυτό το τραγικό συμβάν»

Τον Σεπτέμβρη του 2020, ο μεσογειακός κυκλώνα Ιανός πέρασε από την Καρδίτσα αφανίζοντας περισσότερα από 13.000 ζώα και καταστρέφοντας νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανάμεσα τους και η Κυριακή, έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους αλλά και την περιουσία τους.

Η Κυριακή αναφέρει πως βοηθήθηκε σημαντικά μέσω του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και της μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως πληγείσα κτηνοτρόφος της τρομαχτική κακοκαιρία Ιανός. «Ήταν μια τραγική εμπειρία για όλους μας. Έχασα όλα τα ζώα μου, είχα μείνει χωρίς τίποτα. Οι εικόνες που είδα, έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου», λέει χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς εμφανίστηκε ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ο οποίος κινητοποιήθηκε αμέσως και μας έδωσαν πίσω σε μεγάλο αριθμό τα ζώα τα οποία χάσαμε σε αυτό το τραγικό συμβάν.

mia-kthnotrofos-me-dynamh-psyxhs