Η Δήμητρα, μια νέα αγρότισσα που ζει και δραστηριοποιείται στην ακριτική περιοχή του Έβρου, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής. Με θέληση, πείσμα και αγάπη για αυτό που κάνει, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία, το «Οἰκοτεχνεῖον Θεράπειον», παράγοντας αποκλειστικά παραδοσιακά χειροποίητα ελληνικά προϊόντα.
Η οικοτεχνία της κατάφερε να κερδίσει μια θέση στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παρουσιάζοντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει, όπως ζυμαρικά (χυλοπίτες, κους κους και τραχανά), μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού αλλά και σάλτσα ντομάτας.
Το όνομα της οικοτεχνίας δεν είναι τυχαίο, καθώς το χωριό από το οποίο κατάγεται η Δήμητρα ονομάζεται Θεραπειό και ανήκει στο Δήμο Ορεστιάδας, δίπλα στον ποταμό Άρδα. «Είναι ένα μέρος θεραπευτικό, όπως λέει και το όνομά του, είναι ένας τόπος να δημιουργείς», λέει χαρακτηριστικά η Δήμητρα. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες οικοτεχνίες στην ευρύτερη ακριτική περιοχή, η οποία παλεύει με δύσκολες συνθήκες αλλά και απομόνωση.
«Η ιδέα της οικοτεχνίας ξεκίνησε καθώς έχουμε πολλούς γευστικούς θησαυρούς στην περιοχή, οι οποίοι είναι άγνωστοι στον υπόλοιπο κόσμο και ακόμη, έχουμε στη φαρέτρα μας ως όπλα παραδοσιακές συνταγές οι οποίες έχουν περαστεί σε εμάς από γενιά σε γενιά», αναφέρει η Δήμητρα. Έτσι, στις 4 Οκτωβρίου του 2020, ξεκίνησε τη δημιουργία της δικής της οικοτεχνίας, κλείνοντας εδώ και λίγες ημέρες ένα χρόνο λειτουργίας, με μεγάλη επιτυχία αλλά και βραβεύσεις.
Οι πρώτες ύλες των προϊόντων της οικοτεχνίας είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, καθώς οι καλλιέργειες της Δήμητρας βρίσκονται σε χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Έβρο, ενώ παράλληλα, όλα τα προϊόντα που παράγει είναι χειροποίητα. Όπως αναφέρει και η ίδια χαρακτηριστικά, «Από το μάζεμα των λαχανικών, μέχρι το μαγείρεμα, το ζύμωμα αλλά και την ξήρανση, όλα γίνονται παραδοσιακά, ακολουθώντας το δρόμο των προγόνων μας, με γνώμονα την ποιότητα αλλά και την αγνότητα των προϊόντων».
Μάλιστα, στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της οικοτεχνίας, ένα από τα προϊόντα-ναυαρχίδα της, ο κόκκινος πικάντικος τραχανάς, κατάφερε να λάβει χάλκινο βραβείο στον διαγωνισμό Gourmet Exhibition, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα η Δήμητρα, επιλέχτηκε ανάμεσα στις 10 Γυναίκες Επιχειρηματίες στην αγροδιατροφή, στο πλαίσιο του προγράμματος EWA: Empowering Women Agripreneurs.
Θέλοντας να αναπτύξει το όραμά της για την εξέλιξη της δικής της οικοτεχνίας, η Δήμητρα τυχαία ανακάλυψε τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και βλέποντας τις δράσεις του αποφάσισε να συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής του στο πρόγραμμα επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη», όπου και τελικά επιλέχθηκε ανάμεσα στους 15 συμμετέχοντες.
Τόσο το mentoring που έλαβε μέσω της συμμετοχής της στον αγροδιατροφικό επιταχυντή, όσο και το χρηματικό έπαθλο, είναι για εκείνη πολύ σημαντικά. «Όταν επιλεγήκαμε ανάμεσα στους 15 ωφελούμενους του επιταχυντή, ήταν για εμάς η πρώτη σημαντική κατάκτηση», αναφέρει. «Όλους αυτούς τους ανθρώπους που γνωρίσαμε, ειδήμονες στον αγροδιατροφικό κλάδο και κατάλληλα καταρτισμένους με βάση τις ανάγκες μας, δεν θα μπορούσαμε να τους βρούμε χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος ‘Αγροανέλιξη’», λέει χαρακτηριστικά η Δήμητρα προσθέτοντας πως, «ξέρουμε πως ανά πάσα στιγμή ό,τι κι αν χρειαστούμε , μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους μέντορές μας και να μας συμβουλέψουν».
Το «Οἰκοτεχνεῖον Θεράπειον», έχει καταφέρει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα με την καθοδήγηση των μεντόρων που τους έχουν ανατεθεί από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», να αναπτύξει ένα σταθερό δίκτυο συνεργατών και πελατών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι μόνο. Μέχρι τώρα έχουν συνεργαστεί με πάνω από 10 επιλεγμένα e-shops και delicatessens σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Αλεξανδρούπολη, η Ορεστιάδα, η Αστυπάλαια ενώ στόχος τους πλέον είναι να μπορέσουν να επεκτείνουν το δίκτυο τους σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο φαντάζει πλέον εφικτό όπως λέει και η Δήμητρα, με τη βοήθεια του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
«Δεν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα, θέλουμε να προχωράμε με μικρές και σταθερές κινήσεις», αναφέρει. «Οι πελάτες μας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Μότο μας είναι ότι ο κόσμος σε αναδεικνύει, επομένως συνεχίζουμε να δίνουμε απόλυτη βάση στην υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, στην αγνότητα στην παρασκευή των προϊόντων και σίγουρα, στην αγάπη που βάζουμε σε οτιδήποτε κάνουμε!».
Ως αυθεντικά δημιουργικός άνθρωπος, η Δήμητρα συνεχίζει να πειραματίζεται με στόχο να προσφέρει ποιοτικά χειροποίητα προϊόντα, όπως για παράδειγμα χυλοπίτες σε νέες γεύσεις, νηστίσιμα προϊόντα αλλά και νέες γεύσεις στις μαρμελάδες, όπως μαρμελάδα κολοκύθα με μέλι και λεμόνι. Ακόμη, η οικοτεχνία προσφέρει και προϊόντα τα οποία είναι καθαρά φυτικά και έτσι, είναι πλήρως κατάλληλα τόσο για vegetarians όσο και για vegans, κάτι το οποίο μάλιστα σκοπεύουν να αναδείξουν μέσα στον επόμενο χρονικό διάστημα.
Μέγας δωρητής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).