Σχετικά με εμάς
26.10.2021
Το μήλο βρίσκει τη θέση του, στο ντουλάπι σας
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε την Άννα Άτσου, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

Η Άννα Άτσου, ωφελούμενη του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία» του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και μηλοπαραγωγός τα τελευταία σχεδόν 8 χρόνια, κατάφερε να ξεκινήσει τη δική της οικοτεχνία στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, μεταποιώντας την καλλιέργεια της σε πολύ ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά προϊόντα μήλου.

Η Άννα με τον σύζυγό της, έχουν αξιοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα -μια καινοτομία που ελάχιστοι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούν-   με στόχο την προστασία της παραγωγής τους αλλά και την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας πρώτων υλών και προϊόντων.

Από την ιδέα στην πράξη:

«Θέλω να διατηρήσω το μήλο όσο το δυνατόν στην πιο φυσική του μορφή και με μια μικρή επεξεργασία να μπορέσω να το βάλω στο ντουλάπι του καταναλωτή, κι όχι στο ψυγείο του»

Αν και επαγγελματίας στον χώρο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, πριν από περίπου 10 χρόνια ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για εκείνη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Γνώρισε τον άνδρα της ο οποίος κατάγεται από την Καστοριά και έτσι,  πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει πίσω της τη ζωή στην πόλη και να ζήσει στην επαρχία.

Έτσι, ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή μήλων, αξιοποιώντας μάλιστα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα -μια καινοτομία που ελάχιστοι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούν-   με στόχο την προστασία της παραγωγής τους αλλά και την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας πρώτων υλών και προϊόντων.

Η ιδέα της οικοτεχνίας μήλου για την Άννα όμως, προέκυψε πριν από μερικά χρόνια καθώς αναρωτιόταν τι μπορεί να κάνει με την ποσότητα των μήλων τα οποία δεν αγοράζονται τελικά από τους εμπόρους. Έτσι, ξεκίνησε την ιδέα για τη μεταποίηση των καλλιεργειών μήλου που διαθέτει. «Θέλω να διατηρήσω το μήλο όσο το δυνατόν στην πιο φυσική του μορφή και με μια μικρή επεξεργασία να μπορέσω να το βάλω στο ντουλάπι του καταναλωτή, κι όχι στο ψυγείο του», αναφέρει η Άννα.

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο μέχρι και τον Μάϊο, θα διαθέσει στην αγορά παστεριωμένο μήλο, σε κομματάκια, έτοιμο προς κατανάλωση είτε σε αλμυρές είτε σε γλυκές παρασκευές, όπως γέμιση για μηλόπιτα, πουρέ μήλου αλλά και σνακ όπως τσιπς μήλου ή flakes με τα οποία μπορεί ο καταναλωτής να συνοδεύσει το πρωϊνό του.  Στόχος της μεταξύ άλλων, είναι μέσω της οικοτεχνίας της να μπορέσει να δώσει μια πνοή στην περιοχή της Καστοριάς, την οποία τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν σταδιακά οι νέοι, καθώς οι ευκαιρίες εργασίας φαίνεται να λιγοστεύουν.

to-mhlo-briskei-th-thesh-toy-sto-ntoylapi-sas