Σχετικά με εμάς
03.08.2023
Μοuriki Greek Premium Honey: Όταν η φύση συναντάει τον άνθρωπο
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε τον Παναγιώτη Μουρίκη και την Mouriki Greek Premium Honey

Γεννημένος το 1987 και με καταγωγή από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, από τότε που θυμάται τον εαυτό του ως μικρό παιδί, ο Παναγιώτης έχει αναμνήσεις από την ζωή στη φύση και την μελισσοκομία. «Από 7 ετών γαλουχήθηκα στη μελισσοκομία καθώς η κοινωνία των μελισσών μου κέντριζε το ενδιαφέρον από πολύ νεαρή ηλικία . Η επαφή  με τις μέλισσες με ηρεμεί, δίνει απαντήσεις σε οτιδήποτε μπορεί να με απασχολεί, λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κοντά στον πατέρα του Αναστάσιο Μουρίκη, επαγγελματία μελισσοκόμο από τις αρχές του  1960, κατάφερε να πάρει βασικές γνώσεις, τις οποίες αργότερα εξέλιξε μέσα από προσωπικά βιώματα. «Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό είναι το επάγγελμα που πάντα θα ήθελα να εξασκώ. Δεν σπούδασα κάποια άλλη επιστήμη ή τέχνη μετά την αποφοίτηση μου από το Λύκειο . Το όνειρο μου ήταν να μελισσοκομώ μέχρι τα βαθειά γεράματα».

Ο Παναγιώτης προέρχεται από μια παραδοσιακή, μελισσοκομική οικογένεια. «Η φύση σε ανταμείβει με πολύ έντονα συναισθήματα κυρίως όταν εξασκείς το επάγγελμα νομαδικά, όπως η οικογένεια Μουρίκη. Δεν υπάρχει μόνο μία παιδική ανάμνηση. Είναι τα ατελείωτα ταξίδια σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο , τα αρώματα των λουλουδιών, έβλεπα τις εποχές να αλλάζουν χρώματα και να μεταμορφώνονται από το ένα στάδιο στο άλλο», λέει με αγάπη ο Παναγιώτης. «Η κάθε μέρα δεν μοιάζει ποτέ με την επόμενη, δεν υπάρχει ρουτίνα καθημερινότητας όταν εξασκείς  το επάγγελμα της μελισσοκομίας. Όλα αυτά συν το γεγονός των κανόνων ζωής στη κοινωνία των μελισσών, της βαθιάς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ τους με ώθησε να ασχοληθώ με το επάγγελμα του νομάδα μελισσοκόμου», συμπληρώνει.

Από την ιδέα στην πράξη:

Η ιδέα δημιουργίας της Mouriki Greek Premium Honey προέκυψε το 2020 όταν μαζί με του αδερφή μου Μαρία Μουρίκη ( μελισσοκόμος και η ίδια ), αποφάσιαν να εξελίξουν την οικογενειακή επιχείρηση  & να αποκτήσουν την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα στο χώρο της αγοράς μελιού , δημιουργώντας το brand name Μοuriki Greek Premium Honey.

Mε μια σειρά από καινοτόμες συσκευασίες μελιού, σκοπός τους ήταν να περάσουν το μήνυμα στην αγορά ότι η μελισσοκομία μπορεί να αποτελεί έκφραση πολιτισμού, κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως μόλις αντικρίζει μια συσκευασία μελιού Mouriki Greek Premium Honey .

«Επιπρόσθετα,  η ανάγκη μας να διεισδύσουμε σε μεγαλύτερες και καλύτερες  αγορές του εξωτερικού  έκανε την  δημιουργίας της Mouriki Greek Premium Honey ακόμη πιο επιτακτική. Έτσι δημιουργήσαμε μια σειρά μελιού σήμα κατατεθέν καινοτομίας, αισθητικής & ποιότητας για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι», αναφέρει ο Παναγιώτης.

Η Mouriki Greek Premium Honey με έδρα την Βοιωτία και πληθυσμό μελισσιών που ξεπερνά τις 2.500 παραγωγικές κυψέλες, παράγει ανώτερης ποιότητας μέλι, ασκώντας νομαδική μελισσοκομία  στους καλύτερους  μελισσότοπους ανά την Ελλάδα . Τόσο ο Παναγιώτης, όσο και η αδελφή του, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο από την Θάσο έως την Χαλκιδική , την Ευρυτανία και την Φωκίδα αλλά και την Μεσσηνία, φθάνοντας έως τις Κυκλάδες στην Μήλο και την Κίμωλο και πίσω στην Βοιωτία σε ένα ατελείωτο ταξίδι  αναζήτησης του γλυκού θησαυρού που ονομάζεται μέλι .

«Οι ποικιλίες που παράγουμε είναι  μέλι θυμαρίσιο, πεύκου, ερείκης, καστανιάς, βελανιδιάς, ελάτης και κυκλαδίτικο θυμαρίσιο μέλι με αγριολεβάντα ( σε περιορισμένη ποσότητα ).», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

Τους ερχόμενους μήνες η Mouriki Greek Premium Honey ολοκληρώνει τη διαδικασία απόκτησης  βιολογικής ταυτότητας στα προϊόντα της και πλέον θα είναι και βιολογικά πιστοποιημένη. Τα δυο αδέρφια της οικογενειακής επιχείρησης Παναγιώτης & Μαρία με ιδιαίτερο ζήλο και επαγγελματική συνέπεια ταξιδεύουν, παράγουν, συσκευάζουν  και φθάνουν στο καταναλωτή μέλι με όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας . «Όταν δεν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο στους μελισσοκομικούς χειρισμούς, προωθούμε και αναπτύσσουμε το δίκτυο διανομών μας το οποίο με μεγάλη επιτυχία συνεχώς διευρύνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Τι ώθησε όμως τον Παναγιώτη να πάρει την απόφαση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

«Η ανάγκη να δικτυωθώ και να επικοινωνήσω με ανθρώπους με κοινούς στόχους όπως είναι η ανάδειξη των ποιοτικών Ελληνικών προϊόντων με έφερε κοντά στην απόφαση να ενταχθώ σε αυτή την δημιουργική κοινότητα που έχει χτίσει ο οργανισμός ‘Νέα Γεωργία Νέα Γενιά’. Επίσης υπήρχε ενδιαφέρον για απόκτηση γνώσεων σε πιο εξειδικευμένους τομείς όπως οι εξαγωγές αλλά και το marketing, κάτι που προσφέρει το πρόγραμμα ‘Αγροανέλιξη’», αναφέρει ο Παναγιώτης.

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα.

Ο Παναγιώτης θεωρεί πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αγροανέλιξη 2022 , διεύρυνε τους ορίζοντες τους προς νέες μελλοντικές ιδέες που επιθυμεί να αναπτύξει, όπως νέα καινοτόμα προϊόντα . Παράλληλα, κρίνει πως τον έφερε σε επαφή με πολύ σημαντικούς επιστήμονες του αγροδιατροφικού κλάδου.

«Επιθυμία  της Mouriki Greek Premium Honey είναι να συνεχίσει να παράγει ποιοτικό, ελληνικό μέλι και με σταθερά βήματα, να καταφέρει να εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο», λέει κλείνοντας ο Παναγιώτης.

mouriki-greek-premium-honey-otan-h-fysh-synantaei-ton-anthropo