Σχετικά με εμάς
06.09.2019
Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: "Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα"

Γνωρίστε τον Ηλία

O Ηλίας Κάλφας, 45 ετών, γεννήθηκε στο Λιβάδι, ένα χωριό κοντά στον Όλυμπο, και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι υπεύθυνος του τριετούς προγράμματος συμβουλευτικής «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα» που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Α.Γ.Σ.), στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην εντομολογία από το Imperial College στο Λονδίνο. Ύστερα από ένα χρόνο στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛ.ΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, διεύθυνε τη δική του εταιρεία πιστοποίησης. Έχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και Διαχείρισης Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Project Leader στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από το 2015. «Αρχικά ήθελα να γίνω μηχανικός», δήλωσε ο Ηλίας. «Τώρα αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί διαπίστωσα ότι ασκώ ένα επάγγελμα διαχρονικό που θα είναι πάντα επίκαιρο γιατί απλά ό,τι και να κάνει ο κόσμος και όπου κι αν μας οδηγούν οι εξελίξεις, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να τρώνε κάθε μέρα!».

 

Το Πρόγραμμα «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα»

Το πρόγραμμα συμβουλευτικής «Υιοθετώντας μικρά οικογενειακά αγροκτήματα» φέρνει εμπειρογνώμονες της Α.Γ.Σ. κοντά στους νέους αγρότες, στα χωράφια τους, για να τους παρέχουν συμβουλευτική σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του δεύτερου έτους. Ένα επιτελείο εκπαιδευτών, εκπαιδεύει τους αγρότες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν την καλλιέργεια, ξεκινώντας από τη φύτευση και φτάνοντας μέχρι τη συγκομιδή. «Η εκπαίδευση που λαμβάνει ο κάθε ωφελούμενος είναι εξατομικευμένη και βασίζεται σε ό,τι συμβαίνει στα χωράφια του. Εάν, για παράδειγμα, ένας αγρότης έχει πρόβλημα με ένα παράσιτο, στέλνουμε έναν διδάκτορα που ειδικεύτηκε σε αυτό το παράσιτο ή έναν πολύ έμπειρο γεωπόνο πεδίου που γνωρίζει καλά τι πρέπει να γίνει και πότε. Είναι μια ακαδημία της υπαίθρου και ένα ζωντανό εργαστήριο».

Η Α.Γ.Σ. απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αναζήτησε ενεργούς αγρότες που είχαν ήδη τα δικά τους χωράφια και εξοπλισμό. Το έργο αυτή τη στιγμή υποστηρίζει 22 ομάδες ενεργών αγροτών στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, με επίκεντρο την κύρια καλλιέργεια της κάθε περιοχής: πυρηνόκαρπα οπωροφόρα στη Βέροια, τσάι του βουνού στο Ελατοχώρι, φακές στην Φάρσαλα, για να αναφέρουμε μερικές. Το πρόγραμμα διδάσκει επίσης στους αγρότες πώς να χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και τους βοηθάει στην επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων. «Το πρώτο έτος ήταν ένα έτος που αξιολογήθηκαν οι παράμετροι», δήλωσε ο Ηλίας. «Μάθαμε πολλά, γνωριστήκαμε με τους ωφελούμενους, κάναμε διάγνωση αναγκών και θέσαμε τις προτεραιότητες. Τώρα προχωρούμε γρηγορότερα. Οι ωφελούμενοι πραγματικά μας εμπιστεύονται. Μας έρχονται με τις δικές τους ιδέες και ανατροφοδότηση και θέλουν να έχουν μια πιο ενεργή αλληλεπίδραση».

«Αυτό το έργο είναι σαν να παίρνεις ένα παιδί από το χέρι, να το κρατάς για τρία χρόνια, να του μαθαίνεις τα βασικά και να το εφοδιάζεις με δεξιότητες και γνώσεις. Μετά να το αφήνεις να φύγει», δήλωσε ο Ηλίας. «Ελπίζουμε ότι μετά το τέλος του έργου θα είναι ενήλικες, θα σταθούν στα πόδια τους, και θα χτίσουν πραγματικές επιχειρήσεις». Ένας άλλος στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει τους αγρότες σε κάθε ομάδα να συνεργάζονται μεταξύ τους. Η συνεργασία μεταξύ τους θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε επενδύσεις αξιοποιώντας τα υφιστάμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να μοιραστούν το κόστος εξοπλισμών και εγκαταστάσεων, και να προσελκύσουν μεγαλύτερους πελάτες. «Με τη βοήθεια του έργου, πολλοί από τους αγρότες έχουν δημιουργήσει δεσμευτικές σχέσεις που θα διαρκέσουν για δεκαετίες», δήλωσε ο Ηλίας. «Και οι ωφελούμενοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κοινότητές τους. Η επιτυχία τους θα έχει θετική επίδραση στους γύρω τους και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν όχημα μεταφοράς της εμπειρίας των προηγούμενων γενεών ενώ παράλληλα θα μοιραστούν και τις γνώσεις που τώρα αυτοί αποκομίζουν με τις μελλοντικές γενιές».

yiothetontas-mikra-oikogeneiaka-agrokthmata