Σχετικά με εμάς
09.09.2019
Ένας Φάρος ελπίδας
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


"Ο Φάρος του Κόσμου" ενώνεται με το Πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού

Γνωρίστε τον Πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη

Ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, 41 ετών, γεννήθηκε στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και στο τμήμα θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 2004 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο. Ένα χρόνο αργότερα, με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ίδρυσε το Κέντρο Νεολαίας «Φάρος του Κόσμου» στην περιοχή Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης. 

Βρίσκεται στη δυτική περιοχή της πόλης, το Δενδροπόταμο, το μεγαλύτερο γκέτο στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί πολλές οικογένειες Ρομά. Ο “Φάρος του Κόσμου” λειτουργεί ως κέντρο ημέρας για τα παιδιά στη γειτονιά, αφιερωμένο στην προστασία και δημιουργική απασχόληση των ανηλίκων. Το κέντρο προσφέρει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες: ρομποτική, μουσική, δημιουργική γραφή, μπάσκετ, κολύμπι, ζωγραφική, κηπουρική, φωτογραφία, χορός. Χρησιμεύει επίσης ως φροντιστήριο, προσφέροντας μαθήματα ξένων γλωσσών, ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, ζεστά γεύματα και μερικές ιατρικές υπηρεσίες. Ο Φάρος του κόσμου βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όλους όσους τον έχουν ανάγκη και φωτίζει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Την τελευταία δεκαετία, ο “Φάρος του Κόσμου” επίσης προετοίμασε τα παιδιά του να παρακολουθήσουν σχολεία σε άλλες γειτονιές. Τα παιδιά από το κέντρο παρακολούθησαν τα μαθήματα σε δημοτικά και γυμνάσια στον Εύοσμο, και στη συνέχεια στο Κολλέγιο Ανατόλια ή το New York College. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο “Φάρος του Κόσμου” έχει στείλει πάνω από 450 παιδιά Ρομά στο σχολείο και έχει λάβει αναγνώριση από το «Συμβούλιο της Ευρώπης» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ΗΠΑ.

Γνωρίστε τον Βασίλη

Ο Βασίλης Ισμαήλογλου, 22 ετών, έχει ρουμανική μουσουλμανική καταγωγή. Γεννήθηκε στην Ξάνθη και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν 12 ετών. Ολοκλήρωσε την εννιάμηνη στρατιωτική θητεία πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Κύπρο. Ήταν 19 όταν τελείωσε τη θητεία του και συναντήθηκε με τον πατέρα Αθηναγόρα. Ο Αθηναγόρας, στενός φίλος της νονάς του Βασίλη, υπήρξε μέντορας για το νεαρό Βασίλη, που έτσι ήρθε να ζήσει στο “Φάρο του Κόσμου” μαζί με άλλα 16 παιδιά που αποτελούν την στενή οικογένεια του Φάρου. «Έχω μάθει πολλά από αυτόν τον άνθρωπο», δήλωσε ο Βασίλης. «Δεν μπορώ να το εκφράσω με λόγια.» Ο Βασίλης βοηθάει στο “Φάρο του Κόσμου”. Είναι στο δεύτερο έτος του λυκείου, όπου ασχολείται με τη μηχανολογία: αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, οτιδήποτε σχετίζεται με μηχανήματα. Έχει δύο χρόνια ακόμα για να τελειώσει τις σπουδές του στο λύκειο και μετά σχεδιάζει να συμμετέχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. 

 

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού

Ο Βασίλης συμμετέχει τώρα στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Ο πατέρας Αθηναγόρας τον ενθάρρυνε να υποβάλει αίτηση. Και ενώ μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο “Φάρο του Κόσμου”, είναι ένας από τους νεότερους στο πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού. «Υπάρχουν τόσοι ενδιαφέροντες άνθρωποι στο πρόγραμμα: δασοκόμοι, δικηγόροι», δήλωσε ο Βασίλης. «Έκανα πολλούς νέους φίλους από το πρόγραμμα και μαθαίνω πολλά από αυτούς».

«Από την αρχή του προγράμματος είναι συνεπέστατος στην παρακολούθηση των μαθημάτων του και καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθεί στα τυπικά σπουδαστικά του καθήκοντα», δήλωσε η Χριστίνα Αρχοντή, εισηγήτρια του προγράμματος. «Κέρδισε από την αρχή τη συμπάθεια, την εμπιστοσύνη και τη φιλία αρκετών συμφοιτητών του και η ένταξή του στο κοινωνικό και μαθησιακό περιβάλλον του τμήματος υπήρξε απολύτως ομαλή».

Φέτος, οι εκπαιδευόμενοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν την πόλη της Ξάνθης για τις προσπάθειές της αλλαγής του τουριστικού προφίλ της. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους ειδικούς και νέους από την Ξάνθη, θα σχεδιάσουν ένα ολιστικό τουριστικό προϊόν που θα συνδυάζει το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Ξάνθης με τη μοναδική φυσική ομορφιά και τη πολυδιάστατη κουζίνα που βασίζεται στη σπάνια βραχυκερατική φυλή των βοοειδών της περιοχής. Ο Βασίλης είναι μέλος της γαστρονομικής ομάδας και κάνει έρευνα για τα εδέσματα της Ξάνθης, την ιστορία της πόλης, και τι αρέσει στους ανθρώπους να τρώνε με σκοπό να προτείνει διαφορετικές συνταγές, ανάμεσα σε αυτές και συνταγές με βοδινό. «Αρχικά ήταν μου δύσκολο να επιστρέψω στην Ξάνθη γιατί έφυγα όταν ήμουν πολύ μικρός», είπε ο Βασίλης. «Αλλά τώρα είναι λίγο πιο εύκολο, και αισθάνομαι ευγνώμων».

enas-faros-elpidas