Σχετικά με εμάς
16.07.2020
Πολλαπλασιάζοντας τη γνώση
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

Η ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού

Ξεκινώντας τη συζήτηση μου με τον Γιάννη Καραπέτσα, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού», έπρεπε πρώτα να μάθω τι είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό και πως ακριβώς χρησιμοποείται στην παραγωγική διαδικασία. Ο Γιάννης, μου τα εξήγησε όλα με λεπτομέρειες και στο τέλος της συνάντησης μας, σίγουρα έφυγα σοφότερη.

Ο Γιάννης Καραπέτσας, είναι ωφελούμενος της δράσης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, η οποία υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Γιάννης, όπως και όλη η ομάδα του είναι από την περιοχή των Τρικάλων και πλέον, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την «ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που στόχο έχει την παραγωγή Εγγυημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού από αυτοφυείς πληθυσμούς της περιοχής των Τρικάλων.

 

Πολλαπλασιαστικό υλικό στην πράξη

Τι είναι όμως το πολλαπλασιαστικό υλικό; Ο Γιάννης μου εξήγησε την όλη διαδικασία. Πρώτα βρίσκουν τα βότανα, τα ταυτοποιούν, στην συνέχεια τα βότανα αυτά αξιολογούνται μέσω χημικών αναλύσεων και αφού επιλεχθούν τα καλύτερα, δημιουργούν μητρικές φυτείες από τις οποίες παράγουν αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό, ή όπως πιο συχνά ακούμε να λένε, «μοσχεύματα».

«Το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό προέρχεται από μοσχεύματα ή ριζώματα των φυτών της μητρικής φυτείας» μου λέει ο Γιάννης. «Στόχος είναι το κάθε φυτό να μπορεί να έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με αυτά», προσθέτει.

Ο Γιάννης, μου εκμυστηρεύτηκε πως πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Είχε σπουδάσει Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το 2004, όπως μου είπε, γνώρισε έναν βοτανολόγο, «Θυμάμαι τότε μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι έπαιρνε άγρια βότανα και τα έκανε μίξεις. Παρακολουθώντας την όλη διαδικασία και αφού λοιπόν τα δοκίμασα, ενθουσιάστηκα τόσο που είπα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω, με αυτό θέλω να ασχοληθώ!», μου είπε ο Γιάννης.

Από το 2004 έως και το 2019, όπου και τελικά ξεκίνησε να ασχολείται με τα αρωματικά φυτά, αν και πέρασαν 15 χρόνια, η αγάπη του Γιάννη για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά παρέμεινε. Έτσι, αποφάσισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στα Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το οποίο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ομάδα τους, η ομάδα των Τρικάλων, ξεκίνησε με 14 άτομα ενώ τώρα η Κοιν.Σ.Επ. που έχουν δημιουργήσει αποτελείται από 6 μέλη. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησαν καλλιεργώντας Τσάι του Βουνού, ή αλλιώς Μπιτούνη (Sideritis perfoliata ssp. perfoliata), Μελισσόχορτο (Melissa officinalis ssp. altissima) αλλά και Άγριο Τριαντάφυλλο (Rosa canina), αυτοφυή βότανα τα οποία κάποιος μπορεί να συναντήσει στο Κερκέτιο Όρος, ή στον Κόζιακα, όπως τον γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα. Σήμερα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξετάζουν πολλά ακόμη φαρμακευτικά φυτά, στα οποία και κάνουν ήδη τις σχετικές αναλύσεις.

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης "Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά"

Ο Γιάννης μου μίλησε με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά. «Οι γνώσεις που μας παρέχει το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά είναι πραγματικά πολύτιμες. Έχουν φτιάξει μια πλήρης ομάδα, αποτελούμενη από γεωπόνους, βοτανολόγους, χημικούς κ.ο.κ..» μου λέει, ενώ προσθέτει πως «Η υποστήριξη που σου παρέχουν, είναι πραγματικά τεράστια. Δεν σε αφήνουν μόνο σου σε κανένα στάδιο».
Βέβαια για τον Γιάννη, εξίσου σημαντική με την θεωρία είναι και η πράξη. «Για μένα δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκού τύπου εκπαίδευση που προσφέρει πολλά. Το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος, έρχεσαι από πρώτο χέρι σε επαφή με το αντικείμενο, είναι αυτό που αναζητάμε όσοι ασχολούμαστε με τον αγροδιατροφικό τομέα», μου λέει. «Οι εξορμήσεις που κάναμε με την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε τους κατάλληλους βλαστούς και στη συνέχεια να τους πολλαπλασιάσουμε, ήταν καθοριστικές εμπειρίες».

Στόχος της ομάδας είναι ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν, να μπορούν να παράγουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο αριθμό πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο είτε να δίνεται σε τοπικούς παραγωγούς είτε να το αξιοποιούν οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας το πλούσιο γεωργικό περιβάλλον των Τρικάλων.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, ο Γιάννης μου λέει χαρακτηριστικά «Νιώθω πως αυτό που κάνουμε έχει προοπτική, έχει μέλλον και μπορεί να συνεισφέρει και στην ελληνική οικονομία συνολικά. Υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί οι οποίοι είναι πραγματικά αξιόλογοι και θέλουν να ασχοληθούν, οπότε σε συνεργασία με εμάς, μπορούμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην συνολική, αναδεικνύοντας και την αξία που μπορεί να έχει ο αγροδιατροφικός τομέας».

pollaplasiazontas-th-gnosh