Σχετικά με εμάς
24.12.2019
Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτές μας
απο τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων

Το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου, επισκεφθήκαμε τη Λάρισα στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» (“Train the Trainers”), του ειδικά σχεδιασμένου σεμιναρίου εκπαίδευσης που απευθύνεται στους εκπαιδευτές του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Η δράση «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» πραγματοποιήθηκε για 5η φορά με μεγάλη επιτυχία, διατηρώντας ως κύριους στόχους της τόσο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών του προγράμματος όσο και την εκμάθησή τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης ενηλίκων αλλά και να λειτουργήσουν κάτω από ένα νέο πρίσμα, ξεπερνώντας παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Το Campus Γαιόπολις, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποδέχτηκε τους εκπαιδευτές, οι οποίοι αυτή τη φορά πήραν το ρόλο του μαθητή και παρακολούθησαν μια σειρά θεματικών, από εξειδικευμένους ομιλητές-εκπαιδευτές ενηλίκων. Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Ψυχολόγος, βοήθησε τους συμμετέχοντες μέσα από παιχνίδι ρόλων να αναπτύξουν δεξιότητες και να έρθουν σε επαφή με τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ιδίων αλλά και της ομάδας τους, ενώ ο Γιάννης Μαυροκορίδης, Business Director Cross Training, μέσα από μια διαδραστική συζήτηση μίλησε για την οργάνωση και τη διαχείριση των διαφόρων ομάδων εργασίας καθώς και για την αναγκαιότητα των σωστών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Διάλεξη στο πλαίσιο του Train the Trainers

Ακόμη, οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν τον Κωνσταντίνο Καραβασίλη, Food Scientist and Quality & Innovation Expert, μαθαίνοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το παγκόσμιο σύστημα διατροφής και την τρέχουσα κατάσταση στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα έμαθαν για τις σύγχρονες τάσεις των καταναλωτών, τη διαδικασία καινοτομίας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα. Ακόμη, ο Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Κούτουλας, μέσω του «Destination Marketing Bootcamp”, εισήγαγε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές στις βασικές αρχές marketing και διαχείρισης τόπων και τουριστικών προορισμών ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τη σημασία του branding και της έρευνας και ανάλυσης της αγοράς στον τουριστικό κλάδο.

Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, εκπαιδευτές και συμμετέχοντες  άφησαν τις αίθουσες και επισκέφθηκαν το Κτήμα του Δημήτρη Μίγα σε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην όμορφη κοιλάδα «Παλαιός Άμπελος» λίγο έξω από τη Λάρισα. Εκεί, είχαν τη ευκαιρία να δουν ένα από τα πιο σύγχρονα και εντυπωσιακά οινοποιεία της Ελλάδας ενώ ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Μίγας, πραγματοποίησε ειδική ξενάγηση σε όλους τους χώρους, απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων ενώ στο τέλος, δεν έλειψε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία 3 ετικετών κρασιών, η κάθε μια από τις οποίες παντρεύτηκε με τη δική της γεύση.

Η δράση «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών, οι οποίοι με τη σειρά τους, θα αναλάβουν να καταρτίσουν και να υποστηρίξουν τους νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα. H Ελένη Γαρεφαλάκη, τοπική εκπρόσωπος Βόλου στο πρόγραμμα κατάρτισης στον Εναλλακτικό Τουρισμό του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και εκπαιδεύτρια, παρακολούθησε το σεμινάριο Train the Trainers και ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι μια πρόκληση για όλους εμάς τους εκπαιδευτές. Επομένως, τα σεμινάρια εκπαίδευσης των εκπαιδευτών είναι πολύτιμα εργαλεία για εμάς, αφού μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νέες πρακτικές, ειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες αλλά και με άλλους εκπαιδευτές. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και εξελισσόμαστε».

ekpaideyontas-toys-ekpaideytes-mas