Σχετικά με εμάς
01.02.2023
G-Fish: Οδεύοντας προς μια zero waste ιχθυοκαλλιέργεια
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Οι ωφελούμενοί μας:

Γνωρίστε τον Γιάννη Γεροντίδη και την εταιρεία «G-FISH»

Ο Γιάννης Γεροντίδης γεννήθηκε και κατάγεται από το Καστόρι Λακωνίας, ένα χωριό στους πρόποδες του Ταϋγέτου, κυριολεκτικά μέσα στην μονάδα παραγωγής, με την οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα. Μεγάλωσε στην Σπάρτη και γαλουχήθηκε από πολύ μικρή ηλικία στην ιχθυοτροφία αλλά και στη λιανική πώληση τροφίμων, μέσω του καταστήματος που διατηρούσε ο πατέρας του.

«Από παιδί, θυμάμαι να με γοητεύει, η διαδικασία της αναπαραγωγής, τα ψάρια να βγαίνουν σιγά σιγά από τα αυγά τους και να μεγαλώνουν μέρα με την μέρα, με την φροντίδα του πατέρα μου, ο οποίος με δίδασκε κάθε στιγμή. Έτσι έμαθα κι εγώ να τα φροντίζω, ταΐζοντάς τα και κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο για το σωστό μεγάλωμά τους».

Έχοντας λοιπόν από πολύ μικρή ηλικία τα απαραίτητα δείγματα γραφής, ο Γιάννης αποφάσισε να δημιουργήσει από το 2000 την εταιρεία «G-Fish», λανσάροντας ξανά στην αγορά το προϊόν της καπνιστής πέστροφας στρέφοντας όμως παράλληλα και το βλέμμα στην καινοτομία, με πρωτοπόρες πρακτικές “zero-waste στον κλάδο, που μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και οικολογικές.

Η ιστορία:

Ο παππούς του Γιάννη, πρόσφυγας από τον Πόντο, βρέθηκε στο Γύθειο μετά την Μικρασιατική καταστροφή όπου και γνώρισε τη γιαγιά του στην Σπάρτη. Οι δυο γιοί της οικογένειας, μαζί με τον παππού του Γιάννη , δημιούργησαν το 1967 το ιχθυοτροφείο της οικογένειας Γεροντίδη, στο Καστόρι, το οποίο και λειτούργησε το 1969.

«Με την πάροδο των χρόνων τα αδέρφια χώρισαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, με τον πατέρα μου να παραμένει ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου και ενός καταστήματος λιανικής πώλησης τροφίμων στην Σπάρτη. Λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα μου στα 19 μου χρόνια, αφοσιώθηκα και ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση, επομένως δεν έμεινε περιθώριο για να φύγω μακριά για σπουδές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης.

Όντας όμως ανήσυχο πνεύμα, ο Γιάννης δεν αρκέστηκε στη διοίκηση της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης και θέλοντας να την κάνει να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, ξεκίνησε να διαβάζει βιβλία ιχθυολογίας και να παρακολουθεί σεμινάρια γύρω από το management, το marketing, την χρηματοοικονομική λογιστική και την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.

Από την ιδέα στην πράξη:

«Περίπου το 2000,  λίγα χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου και αφού είχα αναλάβει πλήρως την επιχείρηση, ήμασταν έτοιμοι να λανσάρουμε ξανά στην αγορά την καπνιστή πέστροφα. Θέλοντας λοιπόν, να δείξω έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα της επιχείρησης αποφάσισα να της δώσω τον διακριτικό τίτλο «G-Fish», από το αρχικό του ονόματος Gerontidis», λέει ο Γιάννης.

Ρωτώντας τον Γιάννη να μου περιγράψει μια χαρακτηριστική ημέρα εργασίας στην «G-Fish» μου αναφέρει πως η κάθε ημέρα είναι μια έκπληξη! Περιέχει πάντα κάτι διαφορετικό αλλά και απαιτητικό. «Πρόκειται για μια εργασία που συμπεριλαμβάνει όλα τα στάδια δημιουργίας ενός προϊόντος. Ξεκινάμε από την παραγωγή της αρχικής πρώτης ύλης, όπως την αναπαραγωγή αλλά και το μεγάλωμα των ψαριών, κάτι το οποίο από πάντα με μάγευε ως διαδικασία», λέει ο Γιάννης, προσθέτοντας «Στην συνέχεια περνάμε στις διαδικασίες της μεταποίησης, της τυποποίησης και τέλος της διανομής αλλά και όλου του marketing που ακολουθεί της πώλησης».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022»:

Τι τον ώθησε όμως να πάρει την απόφαση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη 2022» που υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»;

«Η απόκτηση νέας πληροφορίας είναι πάντα ένα σοβαρό κίνητρο για εμένα και εφόσον πρόκειται για γνώσεις που θα με βοηθήσουν να εξελίξω και να προχωρήσω κάποια παραπάνω βήματα την επιχείρησή μου, αποφάσισα να λάβω μέρος στο πρόγραμμα ‘Αγροανέλιξη’», αναφέρει ο Γιάννης. Ακόμη, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη γνωριμία που είχε με σημαντικούς και επιτυχημένους εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου αλλά φυσικά και  τη οικονομική βοήθεια του προγράμματος, η οποία κρίνει πως θα μπορέσει να τον βοηθήσει σημαντικά να εξελίξει πιο γρήγορα τα σχέδιά του.

«Βρισκόμενος σε ένα κομβικό σημείο της ανάπτυξης της επιχείρησης και έχοντας στο μυαλό μου πολλά projects, η συμμετοχή μου στην ‘Αγροανέλιξη’ με βοήθησε να βάλω προτεραιότητες και να θέσω τις βάσεις για την νέα εποχή της «G-Fish», μέσω όλων των σεμιναρίων του προγράμματος», αναφέρει ο Γιάννης.

Κοιτάζοντας το μέλλον με σταθερά βήματα

Μιλώντας με τον Γιάννη για τα μελλοντικά σχέδια της «G-Fish» και πως τα οραματίζεται, βλέπω πως η αγάπη και η αφοσίωσή του για αυτό που κάνει, είναι έκδηλη.

Σε πρώτη φάση, η «G-Fish», με τη βοήθεια και του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ετοιμάζει ένα νέο προϊόν, το οποίο έχει έντονο το στοιχείο της καινοτομίας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Γιάννης, «Το νέο μας προϊόν είναι έτοιμο να βγει στην αγορά. Σημαντικό στοιχείο αυτού είναι ότι βασίζεται σε μια “zero-waste” φιλοσοφία και καθώς διαφαίνεται ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Ακόμη, υπάρχουν στα σκαριά σχέδια για επόμενες καινοτόμες ιδέες, που δεν φανταζόμουν ούτε εγώ ο ίδιος πως θα φτάναμε εκεί, μόλις πρωτοανέλαβα την επιχείρηση», αναφέρει κλείνοντας τη συζήτησή μας

g-fish-odeyontas-pros-mia-zero-waste-ixthyokalliergeia