Η Ελένη και ο Βασίλης, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σε μια μοναδική τοποθεσία, στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, όχι μόνο τη δική τους βιολογική μελισσοκομική μονάδα, τη NOMAD Premium Greek Honey αλλά και τη δική τους οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων η οποία εισήγαγε στην ελληνική αγορά μια παγκόσμια καινοτομία, τα ενεργειακά τζελ Bear Strength. Παρουσιάζοντας τα καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγουν, η οικοτεχνία τους κατάφερε να κερδίσει μια θέση στους 15 ωφελούμενους του προγράμματος αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Με καταγωγή από χωριά της Ηπείρου και οι δύο, έζησαν αρκετά χρόνια εκτός του τόπου τους καθώς εργαζόντουσαν ως πολιτικός μηχανικός η Ελένη και ως μηχανολόγος μηχανικός ο Βασίλης. Φυσιολάτρες και οι δύο, τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια είχαν ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο της μέλισσας, έναν κόσμο που τους έκανε να αφήσουν τη ζωή στην πόλη πίσω και να αφοσιωθούν σε αυτόν. Έτσι, πριν από έξι χρόνια, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το σχολείο μελισσοκομίας στην γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μελισσοκομία.
Ο Βασίλης και η Ελένη διατηρούν την πρότυπη βιολογική μονάδα τυποποίησης μελιού NOMAD Premium Greek Honey στα Ιωάννινα ενώ παράλληλα, όπως λέει άλλωστε και το όνομά τους, ζουν και δραστηριοποιούνται νομαδικά. Ασχολούνται αποκλειστικά με ορεινά μέλια στα γεωπάρκα Βίκου και Αώου αλλά και στη χαράδρα του Βίκου, τα οποία έχουν πιστοποιημένα φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών που διαθέτουν.
Το προϊόν όμως που αποτελεί όχι μόνο ελληνική αλλά και παγκόσμια καινοτομία είναι το Bear Strength, το ενεργειακό τζελ που παράγουν, το οποίο μάλιστα έχει αποσπάσει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. «Πρόκειται για μια υπερτροφή που έχει διατροφικό ισχυρισμό και ισχυρισμούς υγείας και καταναλώνεται κατά κύριο λόγο από το αθλητικό κοινό και από άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες βουνού». Τα συστατικά του είναι μέλι (υδατάνθρακας), γύρη (πρωτεΐνη/αμινοξέα) και αλάτι, ενώ υπάρχει και το Brear Strength Cocoa, με μέλι, αλάτι, κακάο και καφεΐνη.
Καθώς και οι δύο είναι αθλητές, είχαν στο παρελθόν αντιμετωπίσει διάφορα στομαχικά προβλήματα από την κατανάλωση άλλων ενεργειακών τζελ, τα οποία κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν χημικά συστατικά και έτσι, τους δημιουργήθηκε η ανάγκη να σκεφτούν για μια εναλλακτική, φυτική λύση. «Το όνομα, Bear Strength, είναι εμπνευσμένο από τα τρόφιμα που η αρκούδα αναζητά στη φύση για να της δώσουν δύναμη», λέει η Ελένη.
Το Bear Strength όμως δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές, απευθύνεται ταυτόχρονα και σε όλους τους πολυάσχολους ανθρώπους του σήμερα καθώς προσφέρει πνευματική διαύγεια ενώ παράλληλα, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού μόνο με 117 θερμίδες με με βάρος μόλις στα 35 γραμμάρια.
Η Ελένη αναφέρει πως για εκείνους, δύο πράγματα ήταν καθοριστικής σημασίας μέσα από τη συμμετοχή τους στον αγροδιατροφικό επιταχυντή “Αγροανέλιξη”. “Το ένα ήταν η επικοινωνία με όσους συμμετείχαν, ωφελούμενους, καθηγητές, μέντορες και το πιο σημαντικό ίσως, είναι ότι μάθαμε πως να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά με τον σωστό τρόπο!», λέει η Ελένη. «Επίσης, μάθαμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε, κάτι το οποίο μας βοήθησε πάρα πολύ ώστε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας αλλά και να θέσουμε σωστά τους στόχους μας», προσθέτει ο Βασίλης. «Πλέον νιώθουμε πως έχουμε ανθρώπους δίπλα μας να απευθυνθούμε, νιώθουμε σιγουριά και πως πατάμε καλύτερα στα πόδια μας».
Σε συνεργασία με την ομάδα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα δίκτυα πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα προϊόντα μελιού της Nomad PremiumGreek Honey αλλά και πιο συγκεκριμένα, το καινοτόμο ενεργειακό τζελ Bear Strength, μέχρι τώρα πωλούνται μέσω του e-shop της οικοτεχνίας αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος τους ακόμη από εδώ και πέρα, είναι να κάνουν την οικοτεχνία τους επισκέψιμη διαμορφώνοντας κατάλληλα τον περιβάλλοντα χώρο. Καθώς τα μελίσσια τους βρίσκονται σε κομβικά και τουριστικά σημεία της Ηπείρου, όπως για παράδειγμα στην χαράδρα του Βίκου, η αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες είναι σχεδόν αναπόφευκτη. “Ο κόσμος ερχόταν ούτως η άλλως στο χώρο μας και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις διαδικασίες και γιατί όχι, και να συμμετάσχει. Επομένως σκεφτήκαμε να επενδύσουμε και σε αυτόν τον τομέα και να το εξελίξουμε γιατί υπάρχει μια όμορφη επικοινωνία που έχουμε αναπτύξει με τον κόσμο μέχρι τώρα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει η Ελένη κλείνοντας.