Σχετικά με εμάς
09.09.2019
Το τσάι σε κάψουλες
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Τσάι του βουνού σε κάψουλες: Καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα

Γνωρίστε τον Τάσο

Ο Τάσος Χριστόπουλος, 27 ετών, και νιόπαντρος, ζει στη Βρύναινα Αλμυρού, ένα χωριό με 250 μόνιμους κατοίκους 60 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Ο Τάσος παράγει παραδοσιακό ελληνικό τσάι του βουνού (Sideritis raeseri). Η οικογένειά του έχει επίσης 50 αγελάδες ελευθέρας βοσκής, 300 κατσίκες ελευθέρας βοσκής, και 400 πρόβατα που παραμένουν μέσα στο στάβλο όλο το χρόνο και εκτρέφονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι δύο γονείς του και οι γονείς της μητέρας του είναι αγρότες και όλη η οικογένεια εργάζεται μαζί στα χωράφια. «Έχουμε 40 χρόνια εμπειρίας με το τσάι και με τα ζώα. Βοηθούσα στα χωράφια και τα ζώα από όταν ήμουν μικρός», δήλωσε ο Τάσος. «Αφού τελείωσα το επαγγελματικό λύκειο και τη στρατιωτική μου θητεία, ξεκίνησα να δουλεύω στα χωράφια». Έχει 15 στρέμματα στο όρος Όθρυς και νοικιάζει επιπλέον 5 στρέμματα. Σήμερα προετοιμάζει 11 βιολογικά στρέμματα στα 1100 μέτρα, ενώ τα μη βιολογικά στρέμματα βρίσκονται στα 600 μέτρα. Η όλη διαδικασία παραγωγής γίνεται με το χέρι· το σκάλισμα τρεις φορές το χρόνο, η συγκομιδή περίπου από τις 20 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου, και η ξήρανση του τσαγιού σε μια αποθήκη. Πουλούν το τσάι τους σε έναν έμπορο, το γάλα τους σε ένα τυροκομείο, και το κρέας τους σε ένα κρεοπωλείο στον Αλμυρό.

 

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών

Ο Τάσος έμαθε για το πρόγραμμα των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών από το συντονιστή μιας σειράς σεμιναρίων για νέους αγρότες. Από τους 20 παραγωγούς τσαγιού της Βρύναινας Αλμυρού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, γνώριζε από πριν μόνο δύο. Ο ένας ήταν ο Χρήστος Μυλωνάς, που τα χωράφια τους γειτονεύουν. «Ένα σημαντικό μάθημα που έμαθα πέρσι ήταν το πώς να αναπαράγεις το τσάι από τους σπόρους αντί να κόψεις ένα κομμάτι από το ώριμο φυτό. Κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, η καλλιέργεια πρέπει να ανανεώνεται. Τη δεύτερη και την τρίτη χρονιά έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις, και μετά, η απόδοση μειώνεται».

 

Παραγωγή τσαγιού και αρωματικών φυτών σε κάψουλες

Από τους 20 παραγωγούς της περιοχής, ο Τάσος και ο Χρήστος ήταν δύο από τους πέντε που επιλέχθηκαν για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα λάβουν ανώτερη εκπαίδευση για να μετατρέψουν το τσάι τους σε ένα καινοτόμο προϊόν που μπορούν να προωθήσουν στην αγορά. Σκοπεύουν να παράγουν κάψουλες με ειδικά μείγματα τσαγιού του βουνού και άλλων τοπικών αρωματικών βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μηχανή εσπρέσο. Σήμερα πειραματίζονται με διάφορους συνδυασμούς τσαγιού βουνού με μέντα, χαμομήλι, και άλλα αρωματικά υλικά από τη Βρύναινα Αλμυρού. «Η δεύτερη φάση φαίνεται πιο δύσκολη, αλλά έχουμε μια υπέροχη ομάδα και νομίζω ότι θα πάμε καλά», δήλωσε ο Τάσος. 

Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Τάσος έχει επίσης έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της APIVITA, μιας εταιρείας που παράγει φυσικά καλλυντικά από βιολογικά ελληνικά προϊόντα και ενδιαφέρεται να αγοράσει το τσάι του. «Η APIVITA θέλει βιολογικό τσάι, το οποίο πρέπει να καλλιεργηθεί φυσικά χωρίς λιπάσματα ή πρόσθετα», είπε. «Αλλάζω τα χωράφια μου για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Η διαδικασία διαρκεί τρία χρόνια, και φέτος θα είναι το δεύτερο».

«Ο Τάσος έχει καταβάλει αξιέπαινη προσπάθεια για να εισέλθει στη βιολογική γεωργία», δήλωσε η Φάλια Οικονόμου, διευθύντρια του Προγράμματος των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τώρα βρήκε μια είσοδο στην αγορά».

«Θα ήθελα να έχω μια σταθερή παραγωγή και να μπορώ να πουλάω το τσάι μου σε καλή τιμή», δήλωσε ο Τάσος. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για όλα αυτά που μου έδωσε το πρόγραμμα. Έχω μάθει πολλά νέα πράγματα και οι καθηγητές και οι συνεργάτες μου είναι υπέροχοι. Ελπίζω να συνεχίσω να δουλεύω μαζί τους».

to-tsai-se-kapsoyles