Σχετικά με εμάς
10.09.2019
Η Συνοδός Βουνού
του Steven Tagle, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού αλλάζει τη ζωή της Κατερίνας

Γνωρίστε την Κατερίνα

Η Κατερίνα Ζαγκαρέτου 26 ετών, μεγάλωσε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού που υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Α.Γ.Σ.), στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Σήμερα διεξάγει πεζοπορικές εκδρομές περιβαλλοντικού χαρακτήρα για το γραφείο τουρισμού Green Oliver, ένα γραφείο τουρισμού εναλλακτικών – περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Και οι δύο γονείς μου αγαπάνε τη δουλειά τους και μου έμαθαν ότι ήταν πολύ σημαντικό να αγαπάς αυτό που το κάνεις», είπε η Κατερίνα. «Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή πηγαίναμε με τον πατέρα μου βόλτες στο δάσος και για ψάρεμα. Τον έβλεπα να κινείται πολύ άνετα στη φύση και έτσι απέκτησα μεγάλη εξοικείωση. Ένιωθα ελεύθερη στο δάσος και δεν ήταν τόσο διαφορετικό από την αυλή του σπιτιού μου. Ήθελα να περνώ χρόνο εκτός σπιτιού συνέχεια».

Το 2017, η Κατερίνα αποφοίτησε από τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και συγκεκριμένα από το πενταετούς φοίτησης τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. «Στην Ελλάδα, ο λόγος του δασολόγου τείνει να μην έχει την αξία που θα έπρεπε και την οποία έχει σε άλλες χώρες, όπου δίνεται περισσότερη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία μιας καθημερινότητας με ποιότητα. Γι 'αυτό προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να τονίσω τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης αυτής στην επίλυση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και κοινωνικών προβλημάτων. Το αστικό πράσινο συνδέεται άμεσα με τη ψυχική υγεία μας».

 

Η εμπειρία με το Προγράμμα Εναλλακτικού Τουρισμού

Η Κατερίνα συμμετείχε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού στην Α.Γ.Σ. Το πρόγραμμα διδάσκει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες του εναλλακτικού τουρισμού, τις σύγχρονες τάσεις των επισκεπτών και προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται μια εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού και με το οποίο μπορεί να προσφερθεί ως υπηρεσία στην αγορά. «Ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια του προγράμματος ήταν ο χρόνος που αφιερώθηκε στην ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ των ωφελούμενων», ανέφερε. «Είναι δύσκολο να μπορεί κανείς να εντοπίσει τις δυνατότητες ενός τουριστικού προορισμού και να φέρει σε επαφή τους κατάλληλους ανθρώπους. Αλλά τώρα έχω το υπόβαθρο και τις επαφές που χρειάζομαι για να στήσω μια δική μου εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού χρησιμοποιώντας ένα φυσικό πόρο».

Η Κατερίνα και οι υπόλοιποι ωφελούμενοι τους τμήματος ανέλαβαν την περίπτωση του ορεινού χωριού Ελατοχώρι Πιερίας και χρησιμοποίησαν όσα είχαν μάθει για να δημιουργήσουν ένα νέο, ετήσιο τουριστικό προφίλ για την περιοχή εκμεταλλευόμενοι τους φυσικούς πόρους της περιοχής με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Δημιούργησαν ομάδες σχετικές με τη γαστρονομία, και το φυσικό περιβάλλον, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, και δρώμενα που συνδέουν την τοπική κουζινα με την τέχνη. «Συμμετείχα στην ομάδα για το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε η Κατερίνα. «Οργανώσαμε μια πεζοπορική δραστηριότητα σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής με έντονη βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά και εντοπίσαμε φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα και στην παραγωγή καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων».

 

Συνοδός Βουνού

Όταν η Κατερίνα άρχισε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη το 2011 έγινε μέλος της Ορειβατικής και Αναρριχητικής Λέσχης. Σταδιακά, μέσω των σπουδών της και των ορειβατικών δράσεων, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να εργαστεί για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ελλάδας και να συνδυάσει την επιστημονική γνώση με τις πεζοπορίες και την άθληση στη φύση. Έτσι μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση της στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ειδικότητα του Συνοδού Βουνού. «Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα με πολύ έντονο ανάγλυφο», είπε. «Νομίζω ότι πάντα θα εντυπωσιάζομαι από το πόσους διαφορετικούς προορισμούς έχει η χώρα μας αναλογικά με την έκτασή της».

Ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδα του γραφείου τουρισμού Green Oliver μετά από μία πεζοπορία το 2018 όπου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν για το χαρακτήρα των εκδρομών που διοργανώνει το γραφείο, που συμφωνούσε και με τη δική της φιλοσοφία. «Πιστεύω ότι αυτό που κάνει το γραφείο τουρισμού Green Οliver να ξεχωρίζει στην αγορά, πέρα από την επιλογή των ιδιαίτερων πεζοπορικών διαδρομών, είναι ο χαρακτήρας των δράσεων· ο στόχος των εκδρομών μας στη φύση δεν είναι πάντα να φτάσουμε σε κάποια κορυφή ή να κάνουμε τα περισσότερα χιλιόμετρα αλλά να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από την επαφή με τη φύση και να επιστρέψουμε στις πιο "πρωτόγονες" μας ρίζες». Στο πλαίσιο του προγράμματος του Εναλλακτικού Τουρισμού, η Κατερίνα εργάστηκε με μια δίμηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης στο γραφείο τουρισμού, η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην διοργάνωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων του γραφείου.

Μια από τις αγαπημένες διαδρομές της Κατερίνας είναι στην οροσειρά των Τζουμέρκων στο Εθνικό Πάρκο Πίνδου, ξεκινώντας από το ορειβατικό καταφύγιο στο χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων και καταλήγοντας στην κορυφή Στρογγούλα με υψόμετρο από 2.112 μέτρα. <<Είναι μια αξέχαστη διαδρομή γιατί προσφέρει μια πανοραμική θέα που θα πείσει ακόμα και τους πιο δυσπιστους ότι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ήλιο και παραλίες>>.

Η Κατερίνα είχε επίσης να πει μερικά πράγματα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει άμεσα τον εναλλακτικό και πεζοπορικό τουρισμό αφού συνήθως και οι δύο γίνονται σε αγροτικές περιοχές. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά αναλογικά προσφέρει ένα πλήθος φυσικών πόρων προς εκμετάλλευση. Ως αποτέλεσμα, έργα μεγάλης κλίμακας, όπως ισχύει με την περίπτωση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική ή του αιολικού πάρκου στα Άγραφα, με τόσο άμεσες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εκτελούνται σχετικά κοντά στις κατοικημένες περιοχές και εμποδίζουν την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και την προώθηση των τοπικών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας. Δεν λέω ότι η ελληνική ύπαιθρος πρέπει να γίνει μια περιοχή απόλυτης προστασίας, γιατί βιώσιμη ανάπτυξη και κατ΄επέκταση οικονομική πρόοδος υπάρχει όταν εξυπηρετούνται πολλαπλοί σκοποί. Πρέπει όμως να εξετάσουμε τις ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από την καλή λειτουργία του οικοσυστήματος, στο παρόν και στο μέλλον. Και σε προσωπικό επίπεδο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εμείς οι πεζοπόροι είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την εικόνα των τουριστικών προορισμών που αντικρύζουμε. Κατά τη διάρκεια των εκδρομών μας, προσπαθούμε να αφήνουμε το μικρότερο αποτύπωμα στα μονοπάτια και να δημιουργούμε μια φιλοπεριβαλλοντική φιλοσοφία. Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα».

h-synodos-boynoy