Με έδρα στην καρδιά της Ελλάδας, τη Βόρεια Εύβοια, η Γωγώ και ο Νίκος, ασχολούνται με τον κλάδο της μελισσοκομίας εδώ και αρκετά ήδη χρόνια. Το 2023, με στόχο την εξέλιξη της οικογενειακής τους επιχείρησης αλλά και την βελτίωση τόσο προϊόντων αλλά και διαδικασιών, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», το οποίο υλοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Η Γωγώ και ο Νίκος, πήραν την μεγάλη απόφαση να αλλάξουν τη ζωή τους και να στραφούν στον κλάδο της μελισσοκομίας λόγω της αγάπης που τρέφουν τόσο για τη φύση όσο και συγκεκριμένα για τις μέλισσες. Παρόλα αυτά, δυστυχώς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που συνέβησαν στην περιοχή το 2021, έχασαν μεγάλο μέρος από τα μελίσσια τους και έτσι, μεταξύ άλλων, ζήτησαν τη συμβολή αλλά και την υποστήριξη του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
Η μελισσοκομική́ οικογενειακή́ επιχείρηση «φαΜελάκι», δημιουργήθηκε το 2015 από τη Γωγώ και τον Νίκο, οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι καθώς είναι 1ης γενιάς μελισσοκόμοι.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γωγώ «Αυτό το οποίο μας παρακινεί και μας παρακινούσε πάντα, είναι το πάθος για τις μέλισσες, την οικογένεια αλλά και το περιβάλλον».
Η οικογένεια, και πλέον επιχείρηση με επωνυμία «φαΜελάκι», διαχειρίζεται περίπου 200 κυψέλες. Η Γωγώ συνεχίζει λέγοντας «Ασκούμε νομαδική μελισσοκομία, συλλέγουμε μέλι, πολύανθη γύρη, κηρήθρα, πρόπολη και βασιλικό πολτό, ενώ ακολουθούμε κανόνες ορθής Μελισσοκομικής πρακτικής για παραγωγή των προϊόντων μας».
Παράλληλα, στο «φαΜελάκι» έχουν ως στόχο την ενασχόληση με την τοπική κοινωνία αλλά και την ανάδειξη της σημασία της μέλισσας και της επικονίασης στον πλανήτη, με κάθε ευκαιρία.
Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποίησε το 2023, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future», με τη βοήθεια του οποίου αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, οικοτεχνίες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα υποστηρίζονται στη δημιουργία νέων διαφοροποιημένων προϊόντων τροφίμων, βασισμένα στις ιδιαίτερες πρώτες ύλες της ελληνικής γης.
Τόσο η Γωγώ όσο και ο Νίκος, ένιωσαν πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπόρεσε να τους προσφέρει πολλαπλά εφόδια, ιδίως μετά και τις καταστροφικές φωτιές του 2021.
«Με όσες μέλισσες σώθηκαν, συνεχίζουμε την παράδοση της μελισσοκομίας συλλέγοντας νέα προϊόντα από́ το δάσος που αναγεννιέται, ενώ́ παράλληλα φροντίζουμε για τη βιωσιμότητα και την ευημερία των μελισσών μας στο νέο οικοσύστημα. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ο οργανισμός ήταν δίπλα μας από την αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος.
Τέλος, κλείνοντας, η Γωγώ προσθέτει πως «Μέσα από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα θα θέλαμε να αναδείξουμε τις ξεχωριστές ποικιλίες μελιών του τόπου μας, να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και εμπειρίες και να μπορέσουμε να μοιραστούμε τις ιστορίες αυτές με τους καταναλωτές. Αυτός άλλωστε είναι πάντα ο σκοπός μας».
H Γωγώ Πασσά συμμετείχε στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων Αγροανέλιξη – “Farmers of the Future”.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής νοοτροπίας στον κλάδο και στην ανάπτυξη νέων διαφοροποιημένων προϊόντων διατροφής μέσα από βιώσιμες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χορηγοί του τέταρτου κύκλου Αγροανέλιξη – “Farmers of the Future” είναι οι εταιρείες DS Smith, ELBISCO, ΕFOOD, Letrina S.A. και Specialist Awards.