Σε μια εποχή όπου όλα φαίνονται να αλλάζουν, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης του αγροδιατροφικού τομέα ως μέσο ευημερίας, οικονομικής αλλά και κοινωνικής. Αυτό ακριβώς είχαν στο μυαλό τους η Κατερίνα, η Θεανώ, η Νικολία και ο Ανδρέας, όταν πριν από περίπου 2 χρόνια, ξεκίνησαν να δουλεύουν γύρω από μια ιδέα, η οποία εξελίχθηκε στη δημιουργία της ProsPer.
Η ProsPer αξιοποιεί τα υποπροϊόντα ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ότι δηλαδή απορρίπτεται κατά τη διαδικασία φιλετοποίησης (κεφάλια, κόκκαλα, πτερύγια), φτιάχνοντας μια σειρά από πούδρες οι οποίες έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ιδιαίτερη γεύση. Οι πούδρες αυτές, μπορούν μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθούν σε διαφόρων ειδών σάλτσες, σε σούπες αλλά και σε σαλάτες.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα έχει δημιουργήσει τριών ειδών πούδρες, μια πούδρα υψηλή σε ασβέστιο, μια υψηλή σε πρωτεΐνη και μια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό γεύσης σε νέες συνταγές ενώ στόχος είναι να ξεκινήσουν ως B2B και έτσι, να απευθυνθούν σε εστιατόρια και συνεταιρισμούς τροφίμων, ώστε να χρησιμοποιήσουν το προϊόν ως ενισχυτικό γεύσης και θρεπτικής αξίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιδέα για το προϊόν της ProsPer ήταν αποτέλεσμα 4ετους έρευνας της Κατερίνας Κανδυλιάρη στο πλαίσιο του διδακτορικού της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Είδαμε ότι όλο αυτό ερχόταν και συμπλήρωνε κάποια κομμάτια όπως είναι η κυκλική οικονομία και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οπότε αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε επιχειρηματική ιδέα. Άλλωστε, η έννοια της αειφορίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ήταν από τα θέματα που μας προβλημάτιζαν από την αρχή».
Η Κατερίνα, η Θεανώ αλλά και η Νικολία ήταν μαζί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, η Θεανώ Μικρού κάνει τώρα το διδακτορικό της στην «Τεχνολογία Τροφίμων» και η Νικολία Σάμαρη στην «Οικολογία και Φυσικό Περιβάλλον». Το 4ο μέλος της ομάδας, τον Ανδρέα Γκουγκούση, Μηχανολόγο-Μηχανικό και απόφοιτο Πολυτεχνείου, τον γνώρισαν μέσω του Θερινού Σχολείου του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», όπου και συμμετείχε ενώ η Κατερίνα ήταν μέλος της ομάδας διοργάνωσης. «Ο Ανδρέας ήταν ωφελούμενος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Είδαμε πως τον ενδιέφερε πολύ η ιδέα, και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα», λέει η Κατερίνα.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ProsPer ξεκίνησε το 2018 μέσα από έναν διαγωνισμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας. Έτσι, έχοντας πλέον τις βασικές γνώσεις γύρω από το επιχειρηματικό σκέλος, άκουσαν για τον διαγωνισμό Trophy- Τροφή Challenge του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και δούλεψαν όλοι μαζί, με στόχο τη διαμόρφωση της ιδέας τους έγκαιρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν.
Η ομάδα είδε τον διαγωνισμό ως ευκαιρία. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα «Θεωρούσαμε πως αυτά που προσέφερε ο διαγωνισμός Trophy- Τροφή Challenge θα μας βοηθούσαν στο να εξελίξουμε την ιδέα μας. Επομένως, η συμμετοχή μας ήταν εφαλτήριο στο να δουλέψουμε εντατικά πάνω σε αυτήν».
Έτσι, ξεκίνησαν τη διαμόρφωση ενός business plan όπου σκέφτηκαν πως με στόχο τη μείωση του αρχικού κεφαλαίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει η εταιρεία ως spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά λοιπόν από επικοινωνία με το ΓΠΑ είδαν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και μαζί με την κυρία Καψοκεφάλου, υπεύθυνη καθηγήτρια στο ΓΠΑ και μέλος της ProsPer ως μέντορας, ξεκίνησαν την διαδικασία. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του ΓΠΑ για συνεχή έρευνα και ανάπτυξη πάνω στο προϊόν αλλά και για την μελλοντική 1η παραγωγή του προϊόντος μας», λέει η Κατερίνα.
Η ομάδα νιώθει κερδισμένη πέρα από τα έπαθλα που κατάφερε να λάβει από την νίκη στον διαγωνισμό. Trophy-Τροφή Challenge «Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε την ιδέα μας, εισπράξαμε τεράστιο ενδιαφέρον, από ένα μεγάλο κοινό που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τόσο ειδικούς από τον χώρο των τροφίμων όσο και από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς», αναφέρει η Κατερίνα ενώ συνεχίζει λέγοντας «Το προϊόν και η ιδέα μας μπόρεσε να αποκτήσει δημοσιότητα συνολικά. Αφενός εκτεθήκαμε σε ένα μεγάλο κοινό στον τελικό που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη και αφετέρου, μέσα από τον διαγωνισμό μπορέσαμε να συμμετέχουμε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διευρύνοντας τους επαγγελματικούς μας ορίζοντες».
Ιδιαίτερα σημαντική βέβαια ήταν και η υποστήριξη που έλαβαν για την τελική υλοποίηση της ιδέας τους αλλά φυσικά και το χρηματικό έπαθλο, το οποίο και χρησιμοποίησαν με στόχο την προβολή της ομάδας και της ιδέας, αλλά και την δικτύωση και τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Διαγωνισμούς όπως το Future Agro Challenge και συνέδρια όπως το EU&U. Ακόμη, όπως λέει η Κατερίνα «Με τα χρήματα που λάβαμε, μπορέσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα πάνω στο προϊόν αλλά και να χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρείας μας».
Πέρα από το χρηματικό έπαθλο όμως, στους νικητές του Trophy-Τροφή Challenge δινόταν η ευκαιρία υποστήριξης από την Endeavor Greece για ένα έτος, ενώ παράλληλα, κέρδισαν μια επίσκεψη στο Rutgers University στην Αμερική, ένα από τα μεγαλύτερα και πρωτοπόρα Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η ομάδα της ProsPer λοιπόν, ως μια εκ των νικητών του διαγωνισμού, είχε πλήρη υποστήριξη από την Endeavor Greece, η οποία προσέφερε τόσο σειρά σεμιναρίων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ομάδας όσο και συναντήσεις δικτύωσης με στελέχη από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και από εταιρείες και ανθρώπους της αγοράς. Όπως λέει η Κατερίνα «Στην Endeavor Greece διάλεγαν τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να μας φέρουν σε επαφή, δουλεύοντας σαν μέντορες», ενώ προσθέτει πως «Τα σεμινάρια ήταν εξαιρετικά και οι άνθρωποι οι οποίοι τα παρουσίαζαν είχαν πραγματικά μεγάλη εμπειρία. Νιώθω πως έχουμε κερδίσει πολλά τόσο σε θέματα επικοινωνίας όσο και ηγεσίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις ανθρώπους που μπορείς να τους πεις ακριβώς τι χρειάζεσαι και ανά πάσα στιγμή να σε βοηθούν πάνω σε αυτό, εξατομικευμένα».
Όσον αφορά στην επίσκεψη της ομάδας στο Rutgers University, αν και η Κατερίνα δεν κατάφερε να πάει για επαγγελματικούς λόγους, η εμπειρία που της μετέφεραν η Θεανώ και η Νικολία ήταν τόσο έντονη που όπως είπε χαρακτηριστικά «Ήταν λες και ήμουν εκεί!». Τα δύο μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο τον Φεβρουάριο του 2020 ως ένα ακόμη έπαθλο από το Trophy-Τροφή Challenge. και μέσα από την επίσκεψη αυτή ένιωσαν πως πήραν σημαντική ανατροφοδότηση για την ιδέα τους ενώ ταυτόχρονα μπόρεσαν να σκεφτούν νέα πράγματα που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν είτε στο τελικό προϊόν είτε στις διαδικασίες παραγωγής».
Όπως αναφέρει η Κατερίνα, λες και ήταν και η ίδια εκεί, «Ήρθαμε σε επαφή με επιστήμονες από τον τομέα των τροφίμων, καθηγητές στο Rutgers και επισκεφθήκαμε διάφορα εργαστήρια. Ακόμη, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Food Innovation Center, μια μοναδική εμπειρία καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην χώρα μας! Μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου, υπάρχει ένα πρωτοποριακό κέντρο καινοτομίας των τροφίμων που παρέχει εξοπλισμό και προσωπικό λειτουργώντας ως μια θερμοκοιτίδα, ένα εκκολαπτήριο για νέες ιδέες και νέες επιχειρήσεις».
Αυτό που τους έκανε μεγάλη εντύπωση όπως λένε, είναι το πόσο εξελίσσεται ο τομέας των τροφίμων και πόσες νέες ιδέες υπάρχουν. «Όταν εκτίθεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως με τεράστια εμπειρία και κατάρτιση, σίγουρα αυτά που κερδίζεις είναι σημαντικά εφόδια για το μέλλον», τονίζει η Κατερίνα. «Ήρθαμε σε επαφή με άλλους νέους και επιστήμονες που έχουν και αυτοί με τη σειρά τους ξεκινήσει start-ups και είδαμε πως στην Αμερική δίνεται ευκολότερα η δυνατότητα διασύνδεσης του επιστημονικού με τον επαγγελματικό χώρο στα τρόφιμα. Το Πανεπιστήμιο Rutgers άλλωστε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που το αποδεικνύει», προσθέτει.
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ιδέες όπως αυτή της ProsPer μπορούν να δημιουργήσουν ένα γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη, η οποία σέβεται το περιβάλλον χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα μιας βιομηχανίας με στόχο τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Ενός προϊόντος που τελικά λειτουργεί ευεργετικά τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον, σκιαγραφώντας με τον καλύτερο τρόπο τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας.
Η ομάδα είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την πιλοτική παραγωγή του προϊόντος αλλά και τη διάθεση του σε δίκτυο συνεργατών, ενώ ταυτόχρονα έχει έρθει σε επαφή με ιχθυοκαλλιέργειες της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχοντας ήδη εξαιρετική ανταπόκριση.