Σχετικά με εμάς
22.02.2020
Το μυθικό τσάι του βουνού μπαίνει σε κάψουλες
από τη Δανάη Μπερσή, Content Creator, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

 

Καινοτομία στην αγροδιατροφή: Τσάι του βουνού σε κάψουλες

Η ελληνική μυθολογία λέει πως στο όρος Όθρυς, είχαν οχυρωθεί οι τιτάνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης τιτανομαχίας με τους θεούς του Ολύμπου και από εκεί, εξαγριωμένοι εξαπέλυαν τεράστιους βράχους προς τον Όλυμπο. Εκτός από αφορμή για μύθους και ιστορίες όμως, το όρος Όθρυς έχει υπάρξει και συνεχίζει να υπάρχει πηγή φυσικού πλούτου, καθώς στις κορυφές του ευδοκιμεί ένα εξαιρετικής ποιότητας τσάι βουνού.

Συνάντησα τον Κωνσταντίνο Δαμιανό και τον Χρήστο Μυλωνά, μέλη της ομάδας Othrys Herbs και μου μίλησαν για την αγάπη τους για τα αρωματικά φυτά αλλά και πιο συγκεκριμένα για το τσάι του βουνού, ενώ ταυτόχρονα μου εξήγησαν πως κατέληξαν να δημιουργούν τσάι σε κάψουλες τύπου Nespresso. 

O Κωνσταντίνος και ο Χρήστος κατάγονται από το ίδιο μέρος, την περιοχή του Αλμυρού στη Μαγνησία, κάτω από την σκιά του όρους Όθρυς το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους Νομούς Μαγνησίας και Φθιώτιδας και οριοθετεί τη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Έτσι, μόλις το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει σεμινάρια κατάρτισης πάνω στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην περιοχή του Αλμυρού, αποφάσισαν και οι δύο να δηλώσουν συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Κωνσταντίνος είναι αγρότης και μηχανολόγος μηχανικός και ασχολούταν πάντα με τα αρωματικά φυτά, όμως παρόλα αυτά, ένιωθε πως του έλειπε το θεωρητικό υπόβαθρο και ήθελε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις, για αυτό και αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στα αρωματικά φυτά. «Θυμάμαι πως από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια, τα καλοκαίρια έκανα συλλογή άγριων αυτοφυών αρωματικών φυτών, από τότε ήθελα να ασχοληθώ. Όμως λόγω μη εξειδίκευσης, δεν ήξερα πως να το κάνω σωστά. Εκεί ήρθε το πρόγραμμα και πλέον μπορώ να πω πως νιώθω ότι απέκτησα τις γνώσεις που ήθελα!», δήλωσε φανερά ευχαριστημένος ο Κωνσταντίνος.

Ο Χρήστος από την άλλη, έχει σπουδάσει γεωπόνος και ασχολούταν επαγγελματικά από πριν με τα αρωματικά φυτά. Όμως και εκείνος, ένιωθε πως ήθελε να επικεντρώσει και να εξελίξει τις γνώσεις του στον τομέα, καθώς όπως λέει δεν υπήρχε εξειδίκευση στο πανεπιστήμιο πάνω στον τομέα των αρωματικών φυτών. Και εκείνος βέβαια, χαρακτηρίζεται από την έντονη αγάπη του για τον κόσμο των αρωματικών φυτών, η οποία δεν είναι τυχαία, αφού η οικογένεια του Χρήστου έχει ιστορία και παράδοση ενασχόλησης με τα αρωματικά φυτά, με τους παππούδες, τους γονείς του και πλέον και τον ίδιον, να επενδύουν σε αυτά.

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά"

Τι είναι όμως το τσάι σε κάψουλες το οποίο εμπνεύστηκε η Ομάδα του Αλμυρού, στο πλαίσιο των σεμιναρίων κατάρτισης του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»; Είναι ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιεί κάψουλες συμβατές με μηχανές δημιουργίας Nespresso οι οποίες εμπεριέχουν μίγματα από αρωματικά φυτά. Η κύρια ποικιλία που χρησιμοποιούν ονομάζεται ραϊζέρι ή απλά τσάι του βουνού, ενώ χρησιμοποιούν και ποικιλίες όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο και η μέντα, όλα μαζεμένα από το μυθικό βουνό των τιτάνων.

«Ένα απόγευμα, αφού τελειώσαμε την εκπαίδευση, καθίσαμε σαν ομάδα και είπαμε πως θέλουμε να κάνουμε κάτι καινοτόμο, κάτι διαφορετικό. Έτσι, μετά από brainstorming και συζήτηση, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας τσαγιού με τυποποίηση nespresso, ώστε να είναι συμβατό με τις σχετικές μηχανές» λέει ο Χρήστος. «Στο τέλος του σεμιναρίου, έπρεπε να υλοποιήσουμε μια εργασία, ένα project, στο οποίο ο καθένας είχε προτείνει την επιχειρηματική του ιδέα. Καταλήξαμε ως ομάδα στην ιδέα του τσαγιού σε κάψουλες και αρχίσαμε σταδιακά να το δουλεύουμε», προσθέτει ο Κων/νος.

Η ιδέα ακολουθεί την γενικότερη φιλοσοφία του καφέ σε κάψουλες έχοντας ως στόχο την ευκολότερη και γρηγορότερη δημιουργία ενός ροφήματος, το οποίο βέβαια στην περίπτωση του Othrys Herbs, δεν είναι μόνο πολύ γευστικό αλλά είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία.

Η ομάδα του Αλμυρού όμως, ενδιαφέρεται ταυτόχρονα να αφήσει και το μικρότερο δυνατό ανθρακικό αποτύπωμα μέσα από την παραγωγή του προϊόντος της. Έτσι, αν και τώρα χρησιμοποιούν τις τυποποιημένες κάψουλες καθώς το προϊόν τους βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση, έχουν σχεδιάσει τη δημιουργία  χάρτινης κάψουλας -αντί για την πλαστική που χρησιμοποιείται στο εμπόριο- η οποία είναι βιοδιασπώμενη. «Σε αντίθεση με τον καφέ, ο οποίος πρέπει να μπαίνει σε προστατευμένο περιβάλλον για να μην χάνει τα αρώματά του μετά την άλεση του, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα καθώς το προϊόν μας είναι ήδη αποξηραμένο. Επομένως, δεν χρειαζόμαστε στεγανότητα στη συσκευασία. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε χάρτινη, η οποία αφενός έχει μικρότερο κόστος και αφετέρου έχει μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος. Οι συσκευασίες και τα εικαστικά που έχουν δημιουργήσει αντανακλούν τον χαρακτήρα του προϊόντος καθώς τα χρώματα είναι γήινα και οι γραμμές λιτές, παραπέμποντας στη φύση. Μάλιστα, ο Χρήστος, δημιούργησε και τον λογότυπο που θα χρησιμοποιήσουν,  όπου φαίνεται το όρος Όθρυς, σήμα κατατεθέν της ομάδας τους.

Τα βήματα τους είναι σταθερά καθώς μόλις καταλήξουν με την επιλογή των καλύτερων μιγμάτων και στη συνέχεια την τοποθέτηση τους σε χάρτινες βιοδιασπώμενες κάψουλες, σκοπός τους είναι να επεκταθούν και σε άλλες αγορές, εκτός της ελληνικής. «Θα θέλαμε να στοχεύσουμε για παράδειγμα στην αγορά της Ρωσίας, γιατί ως χώρα έχουν στην κουλτούρα τους τα ροφήματα και όχι τόσο τον καφέ αλλά δεν έχουν προϊόντα, δεν παράγουν» λέει ο Κων/νος.

Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «Η ανταπόκριση από τον κόσμο μέχρι τώρα είναι θα μπορούσα να πω, εντυπωσιακή. Σίγουρα είναι πάντως πολύ παραπάνω από τις δικές μου προσδοκίες!». «Εγώ στην αρχή ήμουν διστακτικός, μπορώ να παραδεχτώ. Αλλά στην πορεία, το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ. Τόσο σαν ιδέα όσο και σαν αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Χρήστος.

Και οι δύο, τόνισαν την μεγάλη σημασία που έχει για εκείνους η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στα αρωματικά φυτά καθώς και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν στον Αλμυρό, όπως λέει και ο Κωνσταντίνος «Ήταν πραγματικά μεγάλη υπόθεση ότι έγιναν στον τόπο μας. Μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε και δεν χρειάστηκε να αφήσουμε τίποτα πίσω!» Και πρόσθεσε πως «Οι βιοτεχνικές γνώσεις  που απέκτησα μέσα από το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Τα μαθήματα είχαν ροή και το επίπεδο των εκπαιδευτών ήταν πάρα πολύ ψηλό. Για μένα ήταν θεμελιώδεις οι γνώσεις που έλαβα, όλα αυτά τα βλέπω κάθε μέρα στη δουλειά μου και βελτιώνομαι».

to-mythiko-tsai-toy-boynoy-mpainei-se-kapsoyles