ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Βασιλοτροφία (Β' Φάση): Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία

 

Σύντομη περιγραφή

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώνουν την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος με θέμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Γκόρας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση που έχει πλέον ολοκληρωθεί, 20 ωφελούμενοι απέκτησαν γνώσεις επάνω σε θέματα βασιλοτροφίας, παραγωγής βασιλικού πολτού αλλά και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.  Με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι θα δραστηριοποιηθούν κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας, ώστε να προχωρήσουν στην οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια της περιοχής ευθύνης τους. Η δράση τους αυτή, θα περιλαμβάνει οργάνωση μελισσοκόμων της περιοχής οι οποίοι θα θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού. Τα βασιλικά κελιά που θα προκύπτουν, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι προς όφελός τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 

Αίτηση Συμμετοχής

 

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων ατόμων που θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες που θα προκύψουν από τους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν. Η δράση αυτή έχει πολλαπλούς στόχους: την εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή στο σύνολο της περιφέρειας Θεσσαλίας επιλεγμένου γενετικού υλικού με απώτερο στόχο την αύξηση παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας – αυτής της παροχής εμβολιασμού- που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως επαγγελματική διέξοδο.


Σε ποιους απευθύνεται

Σε μελισσοκόμους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

 

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2021-2022

Περιφέρεια Θεσσαλίας

 


Διάρκεια δράσης

Εως φθινόπωρο 2022

 

Περισσότερες πληροφορίες


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Φιλίππα Γρίβα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
τηλ:6982187876
email: filippa.grv@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό ''Νέα Γεωργία Νέα Γενιά'':
Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Associate
τηλ: 2106917986
email: kalliopi@generationag.org

 

Αίτηση Συμμετοχής

basilotrofia-b-fash-aksiopoihsh-diasosh-kai-beltiosh-genetikoy-ylikoy-melisson-sth-thessalia