Νέα
26.03.2019
Νέα
Εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών στο πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού "Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά"

 

Δράση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά - Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

Στο πλαίσιο της Δράσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου, από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Διον. Καλύβα, παρουσίαση- μάθημα και εργαστηριακή εκπαίδευση στον αγρό σε θέματα Digital farming practices (GIS aspects, remote sensing for collecting and analyzing field data).

Για την εκπαιδευτική υποστήριξη της συγκεκριμένης ενότητας δημιουργήθηκε, από την Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, διαδικτυακή εφαρμογή καταγραφής φυτείας αρωματικών με τίτλο “Aromatika_Trikala”, μέσω πλατφόρμας λογισμικού (ArcGIS Online που διαθέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

 

Χαρακτηριστικά της εφαρμογής καταγραφής φυτείας αρωματικών

H εν λόγω πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα καταγραφής δεδομένων στον αγρό μέσω εφαρμογής (Collector) που είναι διαθέσιμη σε Android και iOS περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι, είχαν την δυνατότητα να κατεβάσουν στο κινητό τους τον χάρτη και να συλλέξουν σημεία, στα οποία βρίσκονται αρωματικά φυτά και να καταγράψουν ταυτόχρονα χρήσιμη περιγραφική πληροφορία για αυτά (γένος, είδος, στάδιο ανάπτυξης. κ.τ.λ.) καθώς και να αποθηκεύσουν φωτογραφία του φυτού στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα χωρικά αυτά δεδομένα των αρωματικών φυτών καταγράφηκαν χωρίς να απαιτούν σύνδεση στο Internet. Τέλος, τα παραγόμενα σημειακά δεδομένα, εισήχθησαν σε περιβάλλον Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) όπου μπορούν να αποτυπωθούν και αναλυθούν περαιτέρω.

 

Ανάγκη για καθοδήγηση στον αγροδιατροφικό τομέα

Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες της ψηφιακής γεωργίας μέσα από τις πρακτικές και θεωρητικές εφαρμογές που τους δόθηκαν. Συζήτησαν μάλιστα για την ανάγκη της πλέον εκτεταμένης και σε λεπτομέρεια παρουσίασης παρόμοιων αντικειμένων χωρικών ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία.

 

efarmoges-pshfiakon-texnologion-sto-programma-anaptykshs-anthropinoy-dynamikoy-aromatika-kai-farmakeytika-fyta