Νέα
29.11.2019
Νέα
Η Κατερίνα Παπαλέξη μας μιλά για το "Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας"

 

Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας

H Κατερίνα Παπαλέξη, υπεύθυνη Διαχείρισης και Υποστήριξης Έργου του Προγράμματος «Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ταξίδεψε στην Αστούρια της Ισπανίας, παρακολούθησε το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας και επέστρεψε με σκοπό να μας μεταφέρει τις εμπειρίες αλλά και τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια τους ταξιδιού της.

 

Ποια είναι η Κατερίνα Παπαλέξη

Η Κατερίνα είναι Γεωπόνος Ζωοτέχνης, αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Φεβρουάριο του 2018, εργάζεται στο Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού Έργου του Προγράμματος «Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ παράλληλα διατελεί και ως Συντονίστρια Επικοινωνίας.

 

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας

Τον Νοέμβριο του 2019, με την υποστήριξη του προγράμματος «Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά», συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας – European Rural YOUTH Parliament (ERYP) 2019 που πραγματοποιήθηκε στην Αστούρια της Ισπανίας από τις 4 έως και τις 6 Νοεμβρίου 2019. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το READER (Asturian Rural Development Network), το τοπικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον εταίρο του ERP και το Ισπανικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην διοργάνωση έλαβαν μέρος πάνω από 70 νέοι από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, με την Κατερίνα να είναι η μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας στο θεσμό. Συμμετείχε στα εκπαιδευτικά Workshops Sustainable Farming and Food Production (Βιώσιμη Γεωργία και Παραγωγή Τροφίμων) & Smart Villages & Smart Islands («Έξυπνα» χωριά & «έξυπνα» νησιά).  Ακόμη, είχε την ευκαιρία μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων που διοργανώθηκαν, να επισκεφτεί πρότυπα-έξυπνα χωριά, καινοτόμες καλλιέργειες, βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων καθώς και πρότυπους συνεταιρισμούς παραγωγών της περιοχής.

 

Αγροτική πολιτικη΄της ΕΕ και νέοι αγρότες

Τις ημέρες που έλαβε χώρα το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας παρευρέθηκαν πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Αγροτική πολιτική της ΕΕ όπως και πλήθος ακαδημαϊκών, ανθρώπων της βιομηχανίας, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και νέων αγροτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις  από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, οι νέοι που συμμετείχαν στο ERYP, συν-διαμόρφωσαν και παρουσίασαν την Αγροτική διακήρυξη - Rural People’s Declaration που θα διαβαστεί στις 20/1/2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Επιστήμονες αγροδιατροφής και αγρότες στην ΕΕ

«Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, εύρεσης λύσεων και καινοτόμων εφαρμογών, στο οποίο γεωπόνοι, επιστήμονες αγροδιατροφής και αγρότες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του αγροτικού τομέα της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα.

Σκοπός του ERYP είναι να ενισχύσει τη φωνή των αγροτικών κοινοτήτων της Ευρώπης και να διασφαλιστεί πως τα συμφέροντα αλλά και η ευημερία των κοινοτήτων αυτών, αντανακλώνται δίκαια στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου. Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο Νεολαίας στοχεύει μεταξύ άλλων στην προώθηση της αλληλοβοήθειας, της κοινής κατανόησης της αλληλεγγύης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών συνεργασίας μεταξύ αγροτικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

h-katerina-papaleksh-mas-mila-gia-to-eyropaiko-agrotiko-koinoboylio-neolaias
h-katerina-papaleksh-mas-mila-gia-to-eyropaiko-agrotiko-koinoboylio-neolaias
h-katerina-papaleksh-mas-mila-gia-to-eyropaiko-agrotiko-koinoboylio-neolaias