Νέα
18.03.2020
Νέα
Νέα μελέτη για την εφοδιαστική αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων (Agrologistics) στην Ελλάδα

 

Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά: Μελέτη για την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του αγροτικού κλάδου

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπονήσει μελέτη για την εφοδιαστική αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων (agrologistics) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) και το Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης ‘Εξάντας’.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός, η ανάγκη για διαφοροποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και οι υποχρεώσεις τήρησης προδιαγραφών υγιεινής και πιστοποίησης, απαιτούν την άμεση αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του αγροτικού κλάδου στη χώρα μας, η οποία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα.

Ο στόχος της έρευνας είναι να εξετασθεί το τρέχον επίπεδο ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας του αγροδιατροφικού τομέα, οι προοπτικές ανάπτυξής του, καθώς και οι ανάγκες που υπάρχουν για εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα.

 

Βασικοί τομείς της μελέτης για την εφοδιαστική αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων

Οι βασικοί τομείς που θα καλύψει η μελέτη είναι: η σχέση του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με νευραλγικές εφοδιαστικές αλυσίδες, η μελέτη των δικτύων του κλάδου από τις εφοδιαστικές αλυσίδες βασικών προϊόντων μέχρι τα δίκτυα μεταφορών και την τεχνική υποδομή και η ζήτηση των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο (λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγές). Παράλληλα θα διερευνηθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης και τα κενά που υπάρχουν στην αγορά του κλάδου, και θα γίνουν προτάσεις συνέργειας φορέων για σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα εξεταστεί και η δυνατότητα ανάδειξης της πόλης της Θεσσαλονίκης ως εθνικό διαμετακομιστικό κέντρο αγροδιατροφικών προϊόντων (agrologistics hub) δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης στο εμπόριο και τις εξαγωγές στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μποϊλέ,  Επιστημονικά Υπεύθυνη της μελέτης, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υπεύθυνη Τομέα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), "η μελέτη αυτή θα αναδείξει τη σημασία και τις προοπτικές της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής για τον σπουδαίο παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας σε συνεργασία και με πρακτική συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων και επαγγελματικών ομάδων."

Η μελέτη, η οποία πρόκειται να θέσει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας,  αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου 2020 και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στον διεθνή ανταγωνισμό.

 

nea-meleth-gia-thn-efodiastikh-alysida-ton-agrodiatrofikon-proionton-agrologistics-sthn-ellada