Νέα
01.10.2020
Νέα
Δράση υποστήριξης της αγροτικής ανάπτυξης στη Βαμβακού Λακωνίας και στον Πάρνωνα σε συνεργασία με τη Vamvakou Revival


Πρωτοβουλία υποστήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης

Μια νέα πρωτοβουλία υποστήριξης της αγροδιατροφικής δραστηριότητας ξεκίνησε στην ευρύτερη περιοχή του χωριού της Βαμβακούς στη Λακωνία και του βουνού του Πάρνωνα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε συνεργασία με την ομάδα VamvakouRevival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού και της ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο οργανισμοί που το έργο τους υποστηρίζεται σταθερά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συμπράττουν σε ένα γόνιμο πεδίο δράσης με απώτερο στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης μέσα από την ενεργοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα, και την επιστροφή στην ενασχόληση με τη γη για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Όραμα και συνεργάτες

Η δράση υποστήριξης θα διαρκέσει ένα χρόνο και έχει ως όραμα την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από ενέργειες   στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και διασύνδεσής των προϊόντων της με ευκαιρίες στην αγορά. Το ετήσιο αυτό πρόγραμμα επιστημονικής και επιχειρηματικής υποστήριξης, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μία εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων ανάπτυξης αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, την SweetIdeasμε επικεφαλής τον  κ. Τάσο Λάμπρου.

Δράσεις του προγράμματος 

Περιλαμβάνει στοχευμένες ενέργειες συμβουλευτικής και βιώσιμης ανάπτυξης,  που θα εστιάζουν στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας και των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών - δύο τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η περιοχή διαθέτει τον απαραίτητο όγκο παραγωγής αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα, έχει βρεθεί η πρώτη ομάδα ενδιαφερόμενων αγροτών και επιχειρηματιών της περιοχής και μέσα από συνέργειες θα διερευνηθούν οι δυνατότητες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στους δύο επιλεγμένους κλάδους της αγροδιατροφής. Ευελπιστούμε ο πυρήνας αυτός να γίνει μαγνήτης για νέους ενδιαφερομένους και να είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών για τους δύο κλάδους με στόχο τη βελτιστοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των παραγωγικών μονάδων και της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης και θα συμπεριλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις των επιστημόνων του Πανεπιστημίου στους ωφελούμενους της περιοχής. Επιπρόσθετα, η εξειδικευμένη σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας ομάδα συμβούλων, θα εκπονήσει επιχειρηματικά σχέδια για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες και προϊόντα, καθώς και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για πιθανές υποδομές μεταποίησης και τυποποίησης.

Η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» τονίζει: «Αξιοποιώντας το ευρύ φάσμα των εταίρων και συνεργατών μας φέρνουμε μαζί την επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία της αγοράς, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα. Mε επίκεντρο τη Βαμβακού και ξεκινώντας από την αιγοπροβατοτροφία αλλά και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά τους νέους, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και αναμένουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Ο Ανάργυρος Βερδήλος, ένας εκ των συνιδρυτών της Vamvakou Revival, Διοικητικός και Οικονομικός υπεύθυνος του οργανισμού σημειώνει ότι: «Μέσα από συλλογική δράση και συνέργειες, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα με επίκεντρο το χωριό της Βαμβακούς, να δημιουργήσουμε μια νέα βιώσιμη οικονομία ή να επανεκκινήσουμε ήδη υπάρχουσες, αναπτύσσοντας δραστηριότητες σε διάφορους τομείς. Φιλοσοφία της προσπάθειάς μας είναι η ισόρροπη και ορθολογική ανάπτυξη πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, ενώ πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να γίνει παράδειγμα για έργα αγροτικής και όχι μόνο καινοτομίας στην Ελλάδα και διεθνώς.»

 

Πληροφορίες

Για πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε με την ομάδα Αναβίωσης της Βαμβακούς στα info@vamvakourevival.org ή 2731-0-76233.

 

Η δράση διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της εκτενούς διαβούλευσης μεταξύ των παραπάνω, την ομάδα Αναβίωση της Βαμβακούς- Vamvakou Revival, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενδιαφερόμενων αγροτών και επιχειρηματιών της αγροδιατροφής της περιοχής.

 

drash-yposthrikshs-ths-agrotikhs-anaptykshs-sth-bambakoy-lakonias-kai-ston-parnona-se-synergasia-me-th-vamvakou-revival