Νέα
08.02.2024
Νέα
Το CarboFarmHub, είναι μία πρωτοβουλία του Erasmus+ με στόχο την προώθηση διασυνοριακών δικτύων γνώσης

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και όλες τις μορφές ζωής πάνω στη Γη. Κατά συνέπεια, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και ένα κοινό πλαίσιο παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ευροβαρόμετρο του 2021, ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες λαμβάνει υπόψη το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων που αγοράζει και προσαρμόζει τα ψώνια του ανάλογα. Αυτό δείχνει μια αυξανόμενη τάση των καταναλωτών για την επιλογή τροφίμων που είναι ουδέτερα ως προς τον άνθρακα.

Το Carbon Farming Awareness Hub (CarboFarmHub) είναι μία πρωτοβουλία του Erasmus+ η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και των δεξιοτήτων, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων πολιτών και αγροτών, προκειμένου να τους προετοιμάσει για τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη ζήτηση βιώσιμων συστημάτων τροφοδοσίας, ιδίως στην Ευρώπη, μέσω του Green Deal, την στρατηγικής Farm2Fork και του Soil Mission ώστε να μειώσει το αποτύπωμα των αγροτικών προϊόντων.

Σκοπός του έργου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο κέντρων ευαισθητοποίησης σε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Ο συντονιστής του έργου είναι η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά (NeAGen) από την Ελλάδα. Οι συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου είναι o  μη κυβερνητικός οργανισμός Ακαδημία Επιχειρηματικότητας (ΑΚΕP) και το ερευνητικό ινστιτούτο Θεόφραστος (Theophrastus) από την Ελλάδα. Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Ecovalia από την Ισπανία, ο Agrobio από την Πορτογαλία και το εκπαιδευτικό κέντρο Centoform από την Ιταλία.

Η πρώτη ετήσια συνάντηση του έργου Carbon Farming Awareness Hub (CarboFarmHub) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 και 26 Ιανουαρίου, όπου όλοι οι εταίροι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να οργανώσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα τα επόμενα 2 χρόνια. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην 1η συνάντηση εργασίας, την οποία άνοιξε ο Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, όπου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, έθεσε το πλαίσιο του εργαστηρίου και παρουσίασε το έργο Carbon Farming Hub. Έπειτα  ο Ιωσήφ Μποτετζαγιάς, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου Θεόφραστος έκανε μία παρουσίαση με τίτλο: "Αγροτική Δραστηριότητα για τον Άνθρακα στην ΕΕ: Προοπτικές και Προκλήσεις", ο οποίος παρείχε λεπτομερή επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της αγροτικής δραστηριότητας για την δέσμευση άνθρακα στην Ευρώπη και επεσήμανε τις ευκαιρίες κυρίως για τους αγρότες αλλά και τους κινδύνους του greenwashing. Στην δεύτερη παρουσίαση, με τίτλο "Εφαρμογές της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία", ο Γιώργος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας υπενθύμισε ότι παρόλο που πολλοί αγρότες εφαρμόζουν ήδη καλές πρακτικές, υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες σχετικά τη δέσμευση άνθρακα. Στην τελευταία παρουσίαση με τίτλο  "Υπολογισμός των εκπομπών CO2 σε οικοσυστήματα δασών", ο Νίκος Φύλλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τις μεθοδολογίες της δέσμευσης άνθρακα σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα και συζήτησε τα διάφορα αποτελέσματα που προέκυψαν από διάφορες μεθόδους.

Οι διοργανωτές ενθάρρυναν όλους τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το έργο, και να συνεργαστούν για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην καλλιέργεια του εδάφους τώρα και για τις μελλοντικές γενιές.

https://www.carbonfarmhub.eu/

https://www.facebook.com/people/Carbon-Farming-HUB/61555133714517/

https://www.linkedin.com/company/carbon-farming-hub/

to-carbofarmhub-einai-mia-protoboylia-toy-erasmus-me-stoxo-thn-proothhsh-diasynoriakon-diktyon-gnoshs