Με στόχο την ενθάρρυνση, την εκπαίδευση και την δικτύωση νέων επιστημόνων στην δυναμική ενασχόλησή τους με τον αγροδιατροφικό τομέα, το πρόγραμμα κατάρτισης «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο: Θεμελιώδεις Αρχές στον Αγροδιατροφικό Κλάδο – Αρχές και Πρακτική Εφαρμογή» έχει για το 2020 ως ειδικό θέμα «Καταλύτες καινοτομίας στο τοπίο των Μεσογειακών Τροφίμων». Επικεντρώνεται στις κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και προώθησης καινοτόμων τροφίμων αναλύοντας το νέο τοπίο στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο γενικότερα όπως αυτό διαμορφώνεται και διεθνώς.
Το «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο» αποτελεί την ψηφιακή εξέλιξη του «Θερινού Σχολείου» το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς (με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων) 4 κύκλους στο Τρίκαλα Θεσσαλίας το καλοκαίρι του 2018 και του 2019. Διεξάγεται εξ αποστάσεως και περιλαμβάνει 36 ώρες σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης και 14 ώρες ατομικής και ομαδικής εργασίας για την ολοκλήρωση και παρουσίαση ειδικού project. Ο σχεδιασμός του και οι χρησιμοποιούμενες διδακτικές προσεγγίσεις αξιοποιούν την εμπειρία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την άνοιξη του 2020 στο ΓΠΑ και διεθνώς.
Για την δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού , έχουν προετοιμαστεί από την εκπαιδευτική ομάδα ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο από χώρους παραγωγής, συνεντεύξεις καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελεχών επιχειρήσεων τροφίμων και παραγωγών, ψηφιακές επισκέψεις σε ερευνητικά εργαστήρια και σε χώρους παραγωγής και ψηφιακά στρογγυλά τραπέζια συζήτησης θεμάτων αιχμής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Η υπεύθυνη της δράσης Μαίρη Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής στο ΓΠΑ, συντονίζει ομάδα που αποτελείται από Καθηγητές και ερευνητές του ΓΠΑ και άλλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη παραγωγικών φορέων και παραγωγούς. Η ομάδα διαθέτει και παρέχει στους εκπαιδευόμενους την γνώση και εμπειρία της πάνω στις νεότερες εξελίξεις και στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο.
Σκοπός Προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι να παροτρύνει νέους επιστήμονες στην ενασχόλησή τους με τον Αγροδιατροφικό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων. Η δράση «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο» προωθεί τη συνεργασία μεταξύ νέων από διάφορους κλάδους συναφείς, έμμεσα ή άμεσα, με την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, επιστήμονες τροφίμων, διατροφολόγους κλπ) παρέχοντάς τους βασικές αρχές του αγροδιατροφικού χώρου και ειδικότερα των τροφίμων, αναπτύσσοντας δεξιότητες που προωθούν την επιχειρηματικότητα, ομαδικότητα και καινοτομία.
Είναι ένα εντατικό πρόγραμμα πενθήμερης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου τουλάχιστον 60 νέοι συνολικά (σε 2 κύκλους, 30 ωφελούμενοι/κύκλο) θα εκπαιδευτούν και θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις του αγροδιατροφικού τομέα.
Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες.
Καταληκτική Ημερομηνία Αιτήσεων : 15 Σεπτεμβρίου 2020
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόγραμμα σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις πυλώνες τους οποίους αναγνωρίζουμε ως καταλύτες καινοτομίας στο τοπίο των Μεσογειακών Τροφίμων: την βιώσιμη ανάπτυξη, την Παράδοση, την Γαστρονομία και τις Νέες Τεχνολογίας στην Επιστήμη. Επιπλέον περιλαμβάνει θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας, επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικά θέματα αφορούν:
Περίοδος δράσης
Α’ Περίοδος: 1-4 & 10 Οκτωβρίου 2020
Β’ Περίοδος: 15-18 & 24 Οκτωβρίου 2020
Διάρκεια δράσης
5 ημέρες/κύκλο σπουδών
Η δράση αποτελεί εντατική εκπαίδευση πενθήμερης διάρκειας, η οποία θα ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα 10 ημερών (4+1 ημέρες εξ αποστάσεως παρουσίας). Η εξ αποστάσεως παρουσία σε διαλέξεις, σεμινάρια και ομαδική εργασία, είναι υποχρεωτική και επομένως δεν μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη εργασία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Βεβαιώσεις Παρακολούθησης θα δίδονται σε όσους έχουν τουλάχιστον 90% παρουσία.
Περισσότερες πληροφορίες
Άρτεμις Ρήγου
Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO) Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά οδός 75, Αθήνα, 11855, τηλ. 210-5294963, 210-5294964.