ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, δραστηριοποιείται από το 2018 στην ελληνική ύπαιθρο, μέσω της Ιδρυτικής Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και ευρύτερης ανάπτυξης του αγροδιατροφικού κλάδου. Έως σήμερα περισσότεροι από 3.500 αγρότες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν συμμετάσχει σε δράσεις κατάρτισης του οργανισμού μας σε  περισσότερα από 50 προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα, Το γεγονός ότι καταφέρνουμε να δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας, φέρνοντας κοντά κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και συμβούλους, στελέχη επιχειρήσεων με μεγάλη εμπειρία, μας επιτρέπει να δημιουργούμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς ωφελούμενους γεωργούς, κτηνοτρόφους, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Η πρόταση «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας» προέκυψε μετά τον κύκλο συζητήσεων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με στόχο την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα του Δήμου. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι οι «LIVELIA» ΑΒΕΕ, Νικόλαος Ι. Φούφας - Ελαιοτριβείο, ΔΟΥΖΕΝΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Α.Ε., Αγροδύναμη Βόρειας Κυνουρίας Ο.Ε., ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ και ΑΦΟΙ ΦΟΥΦΑ ΑΕ.

    

Ο κλάδος της ελαιοκομίας αποτελεί σημαντική αγροτική δραστηριότητα για την ευρύτερη περιοχή. Η παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας μπορεί να ξεπεράσει τους 3.000 τόνους.

Από την άλλη, η χώρα χαρακτηρίζεται από ένα από τα μικρότερα ποσοστά εκπαιδευμένων αγροτών σε επίπεδο Ε.Ε. και από τα πιο αδύναμα συστήματα μεταφοράς τεχνογνωσίας πάνω στον κλάδο της αγροδιατροφής (Ε.Ε. 2019).

Στόχος του Προγράμματος

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκομίας της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας βασιζόμενη στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και παράλληλα ταχύρρυθμου κύκλου σεμιναρίων κατάρτισης πάνω στον κλάδο της ελιάς και του ελαιολάδου, ο οποίος θα περιλαμβάνει και βιωματική εκπαίδευση.

Τα σεμινάρια αυτά θα περιλαμβάνουν όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, παραγωγής και εμπορίας. Εισηγητές των σεμιναρίων θα είναι στελέχη-ειδικοί επιστήμονες του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, εξωτερικοί συνεργάτες του οργανισμού, όπως και στελέχη της αγοράς και σύμβουλοι με εμπειρία σε θέματα παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας καθώς και ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου.

Παρακολουθώντας τον κύκλο των σεμιναρίων ο συμμετέχων θα αποκτήσει βασικές γνώσεις στις παρακάτω ενότητες:

-       Προετοιμασία - εγκατάσταση ελαιώνα,

-       Φυσιολογία της ελιάς

-       Καλλιεργητικοί χειρισμοί

-       Φυτοπροστασία & Κλιματική Αλλαγή

-       Ποιότητα

-       Μεταποίηση και εμπορία

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους ελαιοκαλλιεργητές, είτε κατ’ επάγγελμα είτε συμπληρωματικά, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Δήμο Β. Κυνουρίας. Επιπλέον στα σεμινάρια θα μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματίες από όλη την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου και της ελιάς, δηλαδή ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, μεταποιητές, έμποροι.

Θα δοθεί προτεραιότητα στους κατ΄ επάγγελμα νέους παραγωγούς, κάτω των 45 ετών, και θα ακολουθήσουν οι κατ΄ επάγγελμα παραγωγοί ανεξαρτήτου ηλικίας, κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων.

Περιοχή Δράσης

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Διάρκεια Δράσης

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου. Συνολικά το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 52 εκπαιδευτικές ώρες και θα καλύψει έξι (6) διήμερα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Μαριάννα Γκαύρου, Project Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

T. 6955678270

E. marianna@generationag.org 

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ

anoixth-akadhmia-elaiokomias