ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία: Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και Αναπλήρωση του Μελισσοκομικού Κεφαλαίου

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τίτλος Προγράμματος

Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία: Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και Αναπλήρωση του Μελισσοκομικού Κεφαλαίου


Σύντομη περιγραφή

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την έναρξη δωρεάν προγράμματος κατάρτισης με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε 10 διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλίας, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές, με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 300 μελισσοκόμων με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ορθή διαχείριση των μελισσιών τους.

Η δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ συμπεριλαμβάνει και το νέο πρόγραμμα ‘Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού’, Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στήριξη σε 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, με την παροχή 20.000 βασιλικών κελιών. Οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον “Danielαλλά και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία.

Οι παραπάνω εκπαιδεύσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Γιώργο Γκόρα, τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, μελισσοκόμο, εκπαιδευτή Μελισσοκόμιας και τους κκ. Δημήτρη Βολουδάκη και Καλλιόπη Καραμποϊκη από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.

 

 

Σκοπός του προγράμματος

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά επιθυμεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού τομέα και στην υποστήριξη των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε το φαινόμενο “Daniel

Καθώς αποτελεί γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή τα προσεχή χρόνια, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης του οργανισμού στοχεύει στη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και τη συνολική υγεία των μελισσοσμηνών. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μελισσιών και η μείωση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας.

 

Θεματικές ενότητες

  • Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της
  • Μέτρα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από τις φυσικές καταστροφές
  • Ετήσιο πλάνο διαχείρισης μελισσιού

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Περιοχές δράσης

Π.Ε. Λάρισας

Π.Ε. Τρικάλων

Π.Ε. Μαγνησίας

Π.Ε. Καρδίτσας

 

Ομάδα εκπαιδευτών

Αλέξανδρος Γκουσιάρης, μελισσοκόμος, εκπαιδευτής Μελισσοκόμιας

Γιώργος Γκόρας, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημήτρης Βολουδάκης, Γεωπόνος, Διευθυντής Capacity Building Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών

Καλλιόπη Καραμποϊκη, Γεωπόνος,  Capacity Building Manager του 0ργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

 

Διάρκεια δράσης

Κάθε εκπαίδευση διαρκεί 4 ώρες. Δωρεάν με αίτηση συμμετοχής.

Ώρα προσέλευσης 16.30

Διάρκεια 17.00 – 21.00

Ιανουάριος – Μάρτιος 2024

 

Περισσότερες πληροφορίες

Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

τηλ: 2106917986, 6972096122

email: kalliopi@generationag.org

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ