ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Κατάρτιση στο πολλαπλασιαστικό υλικό

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων καθηγητών κι ερευνητών του Πανεπιστημίου, επικεφαλής των οποίων είναι η καθηγήτρια κ. Μ. Παπαφωτίου, με μεγάλη εμπειρία χρόνων στην εκπαίδευση επαγγελματιών αγροτών. Το πρόγραμμα κατάρτισης «Πολλαπλασιαστικό υλικό για καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά είδη, φυτά μεγάλης καλλιέργειας και δενδρώδεις καλλιέργειες», παρέχει εκπαίδευση σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση πολλαπλασιαστικού υλικού των παραπάνω καλλιεργειών, σε  δύο ομάδες, 20 νέων (σε δύο περιοχές, 20 ωφελούμενοι/περιοχή) που θα εκπαιδευτούν και θα ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις του τομέα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 100 ώρες, εκ των οποίων οι 30 ώρες είναι θεωρία και οι 70 ώρες είναι πρακτική άσκηση στον αγρό.

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αίτηση Συμμετοχής

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους αγρότες  να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού για καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά είδη, φυτά μεγάλης καλλιέργειας και δενδρώδεις καλλιέργειες, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, στην  ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων χρήσιμων στην επιχείρηση που εργάζονται ή για να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, στόχο έχει να υποστηρίξει την ενίσχυση της παρουσίας της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Νέοι αγρότες, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι στον τομέα με λίγη ή καθόλου εμπειρία στην  παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρακτική και θεωρητική γνώση προκειμένου να ειδικευθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
  • Νέοι αγρότες οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική και εξειδικευμένη εκπαίδευση.
  • Πεπειραμένοι αγρότες που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των φυτών και οι οποίοι μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο καθοδήγησης θα μπορέσουν να διερευνήσουν θέματα που εκτείνονται από την επιλογή ως την χρήση του πολλαπλασιαστικού υλικού

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

  • Τύποι πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Αρχές και τεχνικές σποροπαραγωγής
  • Αρχές και τεχνικές αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Εμβολιασμοί
  • Ιστοκαλλιέργεια

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2019-20

  • Μαραθώνας (μέρος εκπαιδευτικών συναντήσεων θα λάβουν χώρα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η εκπαίδευση αφορά στο πολλαπλασιαστικό υλικό για καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά είδη και φυτά μεγάλης καλλιέργειας.
  • Νάουσα (στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας). Η εκπαίδευση αφορά στο πολλαπλασιαστικό υλικό για δενδρώδεις καλλιέργειες.

Διάρκεια δράσης

6 μήνες (Ιανουάριος–Ιούνιος 2020)
Η παρουσία είναι υποχρεωτική
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται 4-5 ημέρες κάθε 20-25/ήμερο (κατά προσέγγιση), πρωινές ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρτεμις Ρήγου
Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO) Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά οδός 75, Αθήνα, 11855, τηλ. 210-5294963, 210-5294964 . 

 Αίτηση Συμμετοχής