Νέα
20.05.2024
Νέα
Παγκόσμια ημέρα της μέλισσας – Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά δίπλα στους μελισσοκόμους

Η μέλισσα κατέχει κύριο  ρόλο στο φυσικό περιβάλλον και στο παραγωγικό αγροδιατροφικό οικοσύστημα ως επικονιαστής των φυτών. Συγκεκριμένα  το 90% των ανθοφόρων φυτών και του 71% των φυτών που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του 90% των τροφίμων εξαρτώνται άμεσα από τη μέλισσα για την επικονίαση και την αναπαραγωγή τους.  

Δυστυχώς όμως οι μέλισσες κινδυνεύουν, καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους πληθυσμούς των μελισσών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στην ισορροπία του οικοσυστήματος αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι σημερινοί ρυθμοί εξαφάνισης ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότεροι από το φυσιολογικό και το 35 τοις εκατό των ασπόνδυλων επικονιαστών, ιδιαίτερα των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου το 17 τοις εκατό των σπονδυλωτών επικονιαστών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν παγκοσμίως κίνδυνο εξαφάνισης.

Ακριβώς επειδή ο ρόλος των μελισσών είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση μας ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει την 20η Μαΐου ως την «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» (World bee day).

Για τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και επενδύει συστηματικά στον πλήρη μετασχηματισμό του μέσα από την βελτιστοποίηση του ενδημικού γεννητικού υλικού και την εκπαίδευση χιλιάδων επαγγελματιών μελισσοκόμων σε όλη την Ελλάδα.  Άλλωστε η χώρα μας αν και έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, παραμένει ένας σημαντικός παραγωγός μελιού με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται περίπου στους 30.000 τόνους.

Η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά έχει πραγματοποιήσει 11 προγράμματα για την μελισσοκομία,  από το 2018 έως σήμερα.  Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται, εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων, προγράμματα κατάρτισης μελισσοκόμων με θέμα την βασιλοτροφία  καθώς και η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού από τους καταρτισμένους βασιλοτρόφους προς εκατοντάδες μελισσοκόμους στις περιοχές της Εύβοιας και της Θεσσαλίας. Στα προγράμματα μας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας (από τις καταιγίδες «Ιανό» και “Daniel”) και στην Εύβοια που είχε πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2021.

Την τρέχουσα μελισσοκομική περίοδο πραγματοποιείται δωρεάν παράδοση χιλιάδων βασιλικών κελιών στη Θεσσαλία. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί η αγορά ζυμωτηρίου μελισσοτροφής  το οποίο παραδόθηκε στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας «Η Κυψέλη» και έχει δημιουργηθεί χάρη στον οργανισμό μελισσοκομικό πάρκο  χωρητικότητας κατά προσέγγιση 15 θέσεων και 4000 κυψελών στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker στην Βόρεια Εύβοια.

Από τα σημαντικότερα προγράμματα μας είναι αυτά της βασιλοτροφίας, καθώς σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Η  βασιλοτροφία, δηλαδή η παραγωγή ποιοτικών νέων βασιλισσών από επιλεγμένο και ενδημικό γενετικό υλικό, συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρών, παραγωγικών μελισσιών. Παράλληλα, ενισχύει τις ενδημικές φυλές μελισσών, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του τόπου μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όσοι εκπαιδεύονται ως βασιλοτρόφοι μπορούν να αποκτήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα από την άσκηση του σχετικού επαγγέλματος.

Αξίζει να αναφερθεί ως παράδειγμα ότι  17  εξειδικευμένοι βασιλοτρόφοι που εκπαιδεύτηκαν στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Θεσσαλία» πραγματοποίησαν περισσότερους από 800 εμβολιασμούς κατά το χρονικό διάστημα 2022 και 2023. Η συγκεκριμένη δράση έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».

Φυσικά οι εκπαιδεύσεις του οργανισμού μας αφορούν και άλλες θεματικές βελτιστοποίησης της παραγωγής και δίνουν επίσης έμφαση στην υιοθέτηση πρακτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι αρκετοί  μελισσοκόμοι έχουν συμμετάσχει και σε άλλα προγράμματα του οργανισμού μας, όπως είναι το πρόγραμμα επιτάχυνσης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future» και στο «TrophyΤροφή» χάρη στο οποίο απέκτησαν πρόσβαση σε νέες επιχειρηματικές τεχνικές και σε συμβουλευτική υποστήριξη και πρόσβαση σε νέα δίκτυα συνεργατών. Πολλές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα είναι πλέον υγιείς εξωστρεφείς μονάδες.

Η μέλισσα με το μέλι που μας προσφέρει αλλά και τον επικονιαστικό της ρόλο, χρειάζεται τη προστασία μας. Εμείς στη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο της για αυτό και θα συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε ενεργά στον μελισσοκομικό κλάδο. 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

ΦαΜελάκι: Συνεχίζοντας την παράδοση της μελισσοκομίας με στόχο τη βιωσιμότητα


Μοuriki Greek Premium Honey: Όταν η φύση συναντάει τον άνθρωπο 


Ακολουθώντας το δρόμο των μελισσών


Η πρώτη μελισσοκομική οικοτεχνία στην Ελλάδα


Προϊόντα μέλισσας που περικλείουν όλη τη φύση μέσα τους 


Ήρθε το Bear Strength, μια παγκόσμια καινοτομία στον κλάδο της μελισσοκομίας


Η οικοτεχνία που συστήνει τα υποπροϊόντα μελιού που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε


Η πλατφόρμα που λύνει τα χέρια των μελισσοκόμων


Βασίλισσα των μελισσών


Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στη Μελισσοκομία


Διδάσκοντας μελισσοκομία


Ο μαγικός κόσμος των μελισσών


Τα μήλα και το μέλι


Όταν η μελισσοκομία γίνεται οικογενειακή υπόθεση

pagosmia-hmera-ths-melissas-o-organismos-nea-georgia-nea-genia-dipla-stoys-melissokomoys